Activişti în lupta împotriva modificărilor climatice blocau luni - cu mâinile lipite de uşi - intrarea în sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), la Paris şi ”cer anularea datoriei ţărilor din Sud”, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”G7 responsabil, FMI vinovat. Să anulăm datoria pentru o planetă pe care să se poată trăi”, scria pe o banderolă desfăşurată.

Câteva zeci de activişti din cadrul Extinction Rebellion, Youth for Climate şi 350 de ONG-uri ţintesc această clădire, într-o campanie mondială denumită ”Debt for climate”, organizată cu ocazia summitului G7 în Germania, şi cer anularea datoriei celor mai sărace ţări, pentru ca acestea să poată înfrunta criza climatică.

Câţiva activişti şi-au lipit o mână, cu adeziv, de ua de sticlă de la intrarea în clădire, iar alţii, aşezaţi pe jos, erau înlănţuiţi unii de alţii, cu braţele în tuburi lungi, pentru a fi mai dificil de despărţit.

”Trebuie să le dăm acestor ţări mijloacele de a lupta împotriva crizei climatice. Ele sunt primele victime şi ultimii responsabili”, a tunat ”Chalou”, o activistă de la Extinction Rebellion, în timp ce colegii săi aruncau cu false bancnote, marcate cu inscripţia ”Stop fossil fuel”.

”Criza datoriei este mai întâi rezultatul unui sistem financiar nedrept, dominat de ţările cele mai bogate. G7, FMI şi Banca Mondială (BM) au responsabilităţi istorice în dezvoltarea acestui cerc vicios datorie/supraexploatarea resurselor”, denunţă într-un comunicat Extinction Rebellion, Attac-France şi Youth for Climate France, orgabizatorii acţiunii de la Paris.

”Recunoaşterea unei datorii ecologice de către ţările cele mai bogate este o cerinţă fundamentală. Această datorie ecologică provine din responsabilitatea ţărilor celor mai bogate în modificările climatice. Ele sunt primele responsabile de distrgerea biodiversităţii şi de jaful resurselor din ţări care sunt mai puţin responsabile şi cele mai afectate de crize de mediu în curs şi viitoare”, denunţă organizatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.