Liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, urmează să lanseze acţiuni în vederea implemenătrii unui mecansim de plafonare a preţului petrolului rusesc, cu scopul a lovi astfel o importantă sursă de venit a Moscovei, anunţă un oficial de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

G7 ”le va cere miniştrlor să lucreze de urgenţă la elaborarea unei plafonări a preţului petrolului, consultând ţări terţe şi sectorul privat, cu scopul de a implementa o astfel de plafonare”, a dat asigurări acest oficial, cu câteva ore înainte de încheierea summitului.

Comunicatul final al reuniunii, care se desfăşoară în sudul Germaniei, urmează să includă un acord - de principiu - privind crearea acestu mecanism - fără precedent şi complex - care să împiedice Rusia să-şi vândă petrolul peste un anumit preţ.

Ajungerea la un consens în acest subiect ar fi ”un pas înainte destul de spectaculos” şi ”unul dintre rezultatele cele mai semnificative” ale G7, aprecia luni principalul consilier diplomatic al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

El a recunoscut însă dificultatea tehnică a unui astfel de proiect.

”Nu este un lucru pe care să-l scoatem din sertar ca şi cum ar fi o metodă deja testată şi aprobată. Acesta este un concept nou”, sublinia el.

Această complexitate este subliniată, de asemenea, de către specialişti din sectorul energetic.

Sectorul privat - mai ales profesioniştii din sectoarele asigurărilor şi transportului - urmează să fie implicaţi în acest mecanism.

Problema dacă şi cum să fie sancţionate hidrocarburile ruse este - de lansarea invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin - una dintre cele mai spinoase probleme a Occidentului, în contextul în care tarifele energiei au crescut vertiginos şi afectează puterea de cumpărare a gopsodăriilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.