În total 141 dintre cele 193 de de state membre ale Adunării Generale (AG) a ONU au adoptat miercuri o rezoluţie prin care ”cer ca Rusia să înceteze imediat să recurgă la forţă împotriva Ucrainei”, un text căruia i s-au opus cinci ţări, iar alte 35 s-au abţinut, inclusiv China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul votului a fost salutat cu o salvă de aplauze.

În rezoluţie, care a fost adoptată după mai bine de douăzile de intervenţii de la tribuna ONU, cele 141 de ţări cer Moscovei ”să-şi retragă imediat, complet şi fără condiţii, toate forţele militare” din Ucraina şi ”condamnă decizia Rusiei de a accentua plasarea în alertă a forţelor sale nucleare”.

În acest text iniţiat de către Uniunea Europeană în coordonare cu Ucraina şi susţinut de 100 de ţări, ONU ”deplânge” ”în termenii cei mai puternici agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei” ş îşi afirmă ”ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, inclusiv ale ”apelor teritoriale” ucrainene.

În această rezoluţie - intitualtă ”Agresiunea împotriva Ucrainei” -, ONU îndeamnă la acordarea unui unui acces fără oprelişti unui ajutor umanitar - pe fondul unor discuţii aprige în Consiliul de Securitate pe tema unui proiect franco-mexican de rezoluţie în acest sens - şi ”deplânge implicarea Belarusului” în atacarea Ucrainei.

”Este uşor să semnezi Charta ONU pe timp de pace. Veniţi să o semnaţi pe timp de război”, a tunat ambasadorul ucrainean la ONU Serghii Kisliţia, agitând mica broşură albastră, adersându-se celor 193 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ropote de aplauze.

În afară de Rusia, patru ţări au votat ”împotriva” aceste rezoluţii, şi anume Belarusul, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.