Sindicatul Liber al Navigatorilor a anunţat, vineri, că cei 12 marinari răpiţi la sfârşitul săptămânii trecute în Nigeria sunt nevătămaţi, sunt toţi împreună, iar compania care deţine nava a luat legătura cu cei care i-au luat ostatici, unul dintrei ei fiind din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, faptul că Massoel, compania de navigaţie, a intrat în legătură cu cei care au luat ostatici 12 membri ai echipajului navei Glarus, sâmbătă, 22 septembrie.

”Membrii echipajului sunt împreună, toţi sunt bine şi nevătămaţi. Nava este acostată în portul Harcourt din Nigeria cu 7 membri de echipaj la bord, cei ce au scapat de piraţi. Reamintim că cei 12 navigatori răpiţi sunt 7 din Filipine şi câte unul din Ucraina, Bosnia, România, Slovenia şi Croaţia”, se arată în comunicat.

SLN a reamintit faptul că navigatorii au dreptul să fie informaţi şi să refuze navigaţia într-o zonă cu risc ridicat. De asemenea, în perioada când se tranzitează o zonă de risc ridicat trebuie luate măsuri suplimentare pentru a reduce vulnerabilitatea navei în caz de atac, iar orice atac trebuie raportat imediat autorităţilor.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a precizat că, în cazul în care echipajul acceptă să navige într-o zonă cu risc ridicat, trebuie să ştie că salariul de bază trebuie dublat pentru perioada de navigaţie în acele zone, la fel dublându-se şi compensaţia pentru accident şi deces, iar în cazul în care navigatorii sunt capturaţi de piraţi salariile trebuie plătite în continuare până când marinarii ajung acasă.

Nava Glarus, pavilion Elveţia, a fost atacatǎ, sâmbatǎ dimineaţă, de pirati în apele teritoriale nigeriene, la 45 mile sud-est de insula Bonny, fiind răpiti 12 membri ai echipajului. Nava era încărcată cu grâu şi se afla în marş către portul Harcourt în Nigeria. Piraţii au pătruns pe nava Glarus cu ajutorul unor scări lungi şi au tăiat sârmele ghimpate pentru a avea acces pe nava. Aceştia au distrus apoi echipamentele de comunicaţii ale navei înainte de a părăsi ambarcaţiunea  cu 12 din cei 19 membri ai echipajului.

Atacurile piratilor au apărut cu o frecvenţă tot mai mare în apele nigeriene, potrivit Biroului Internaţional Maritim al Camerei Internaţionale de Comerţ (IMB). Golful Guineei - unde a fost atacata nava Glarus - a reprezentat al 29-lea incident de piraterie în primul trimestru al anului 2018, mai mult de 40 la sută din totalul incidentelor de piraterie la nivel global, a mai precizat Sindicatul Liber al Navigatorilor. 

Nava aparţine companiei Massoel Shipping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.