Protestul faţă de proiectul Legii graţierii care urmează să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final s-a încheiat după aproape cinci ore. Manifestanţii s-au strâns în Piaţa Victoriei din Capitală, unde a fost prezent şi cântăreţul Tudor Chirilă, apoi, în jurul orei 19.30, au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, pe traseu protestatarii având mai multe dispute cu jandarmii pentru că forţele de ordine le-au interzis să treacă pe carosabil. Câteva sute de persoane au cântat imnul în faţa Casei Poporului cu blitz-urile telefoanelor mobile aprinse, au strigat „Hoţii”, „Şerban, venim să te ciufulim” şi „Nu scăpaţi” şi au fluturat steagurile României, Statelor Unite ale Americii, dar şi al Braziliei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au început să se strângă în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00 şi au protestat, în ploaie, faţă de proiectul Legii graţierii. Aceştia au suflat în vuvuzele şi au cerut demisia Guvernului, strigând „Nu scăpaţi”, „Nu vă fie frică, ţara se ridică”, „DNA să vină să vă ia”. La manifestaţie s-a aflat şi Tudor Chirilă, care a postat un video pe pagina sa de Facebook.

"Nu suntem mulţi, dar ştiţi ceva? Mâine, când lucrurile poate nu vor lua turnura pe care o aşteaptă miile de oameni care au fost aici în februarie, eu măcar o să fiu împăcat că am venit şi mi-am exprimat poziţia vizavi de graţierea penalilor şi corupţilor”, spune acesta.

Protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului după ora 19.00, pentru a lipi pe zidul acestuia fotografii cu ei. Au purtat insigne „rezist” şi au avut pancarte pe care au scris „Vă jucaţi cu focul!”, „Vrem justiţie, nu corupţie”, „Nu aţi fost votaţi ca să graţiaţi”, „Fără penali în funcţii publice”, „Vrem dizolvarea Parlamentului. PSD, ALDE, PMP - desfiinţate” şi „Demisia”.

Pe traseu, manifestanţii au avut mai multe dispute cu jandarmii, încercând să treacă pe carosabil şi cerând blocarea unei benzi, însă forţele de ordine le-au interzis acest lucru până în zona Pieţei Unirii, când a fost blocată prima bandă pe sensul de mers Piaţa Unirii - Izvor.

Câteva sute de persoane au cântat, la ora 22.00, imnul în faţa Casei Poporului, au scandat „Insistăm, rezistăm!”, „Şobolanii”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „România cere fără graţiere”, „Ce vrem noi vrem şi pentru voi”, „Parlament penal, marş la tribunal”, „Pui de hoţi şi de mafioţi” şi „Uniţi salvăm toată România” şi au fluturat steagurile României, Statelor Unite, dar şi al Braziliei.

Oamenii nu au mai lipit fotografii cu ei pe gardul Parlamentului, fiind blocaţi de un cordon de jandarmi.

Protestul a fost convocat pe Facebook: "Miercuri, Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu 5 voturi pentru (PSD şi ALDE) şi 3 împotrivă (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Joi, Comisia juridică a revenit asupra votului şi a respins amendamentele. Urmează, însă, votul în plen, unde amendamentele pot fi, iarăşi, aprobate. Acest lucru ar însemna resuscitarea OUG 13! De aceea, duminică, trebuie să le transmitem parlamentarilor, cât se poate de clar: #VăVedem!”.

Proiectul legii graţierii urmează să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti vor adopta raportul de admitere al actului normativ.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de amendamentele privind graţierea persoanelor pentru fapte de corupţie aprobate iniţial în Comisia juridică a Senatului, iar joi, după al doilea vot în care acestea au fost respinse, câteva zeci de şoferi, biciclişti, dar şi motociclişti au participat la protestul pe roţi de la Palatul Parlamentului, unde timp de aproximativ o oră au înconjurat de mai multe ori clădirea Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.