Un pescador din Turcia a fost prins la braconaj în Marea Neagră de o navă a Poliţiei de Frontieră, la sfârşitul săptămânii trecute. La bord s-au găsit peste 230 de kilograme de calcan şi plase de pescuit, doi dintre membrii echipajului fiind reţinuţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Garda de Coastă, nava MAI 0201 din Grupul de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, sâmbătă, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanţa, o ambarcaţiune suspectată de activităţi de pescuit ilegal în zona economică exclusivă a României.

Ambarcaţiunea era un pescador turcesc, având pe bord inscripţia "Riv Riv". Comandantul bărcii s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce la bord pentru control. Astfel, la bordul pescadorului au fost găsite mai multe plase de pescuit şi aproximativ 100 de bucăţi de calcan.

După ce au escortat pescadorul în Portul Constanţa, poliţiştii de frontieră au făcut verificări împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa.

Poliţiştii de frontieră au confiscat pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, şi 20 de plase de pescuit în lungime totală de 1.200 de metri, în valoare de 4.000 de lei. Întreaga cantitate de peşte, 233 de kilograme de calcan, în valoare de 7.075 de lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil.

Echipajul ambarcaţiunii, format din şapte cetăţeni turci cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani, nu deţinea documente legale pentru conducerea unei ambarcaţiuni.

În această cauză a fost deschis un dosar penal pentru fals privind identitatea, pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit,  pescuit în perioada de prohibiţie, transportul peştelui fără documente legale, folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum şi conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet, punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Doi dintre marinarii turci, comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi duminică, urmând ca luni să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ceilalţi cinci membri ai echipajului sunt cercetaţi în libertate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.