Săptămâna filmului din vestul Chinei a debutat la cinemateca Eforie din Bucureşti cu pelicula „Câinele de vânătoare”, în prezenţa regizorului acestui lungmetraj, Jianhua Liu, şi a actriţei Zhao Tingting.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a fost marcat de semnarea unui acord de parteneriat strategic între Festivalul Internaţional de Film „Silk Road” şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

La eveniment au participat, între alţii, Wang Fubao, vicepreşedinte al festivalului din China, Alex Trăilă, consultant Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale al Centrului Naţional al Cinematografiei, şi Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Ei au susţinut scurte discursuri înainte de semnarea acordului care are ca obiectiv general încurajarea comunicării şi colaborării dintre România şi China în ceea ce priveşte producţia şi distribuţia proiectelor cinematografice, precum şi explorarea oportunităţilor comune de învăţare şi dezvoltare în cadrul industriei.

„A fost întâi o surpriză, apoi o bucurie, intenţia pe care am primit-o din partea organizatorilor «Silk Road» de a dezvolta un parteneriat. Prin film şi prin cinema poţi afla multe lucruri despre o cultură. Sper ca de la TIFF 2019 să putem avea o secţiune şi să arătăm publicului cele mai importante filme realizate în vestul Chinei, nu doar noi, ci şi din anii trecuţi. Am vorbit cu partenerii chinezi să încercăm să punem la aceeaşi masă creatori din ambele ţări pentru a dezvolta posibile viitoare coproducţii”, a declarat Tudor Giurgiu.

(Foto: Adi Tudose)
(Foto: Adi Tudose)

Înainte de proiecţia primului film din cadrul evenimentului, actriţa Zhao Tingting, aflată pentru prima dată în România, s-a arătat impresionată de ospitalitatea românilor, iar regizorul Jianhua Liu a glumit pe seama felului în care se conduce în Bucureşti.

Lungmetrajul „Câinele de vânătoare” este câştigătorul trofeului pentru „cel mai bun lungmetraj” la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Silk Road”, al „Silver Award”, la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Montreal, secţiunea Film Chinezesc, şi al trofeului „Golden Angel”, la a 13-a ediţie Chinese American Film Festival.

Săptămâna filmului din vestul Chinei va continua în weekend la Cinemateca Union. De vineri până duminică vor fi proiectate filmele „Crested Ibis/ Pasărea Ibis Roşu" (regia Liang Qiao), „Song of the Phoenix/ Cântecul Phoenix" (regia Tianming Wu), „Born in China/ Suntem născuţi în China” (regia Lu Chuan) şi „Kung Fu Yoga” (regia Stanley Tong). Preţul unui bilet pentru o proiecţie va fi de 5 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.