Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes cer autorităţilor iraniene să îi permită regizorului Jafar Panahi, al cărui film „Three Faces” a fost selectat în competiţia oficială, să ajungă la eveniment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru prima dată când un film al iranianului este selectat în competiţia de pe Croazetă.

În 2010, Panahi a fost arestat de autorităţile iraniene şi i-a fost interzis să mai facă filme. El a continuat să muncească, însă se află în imposibilitatea de a părăsi Iranul, fiind condamnat la închisoare, dar încă nu a fost închis.

Delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a anunţat în conferinţa susţinută joi că organizatorii festivalului vor face apel la autorităţile iraniene privind prezenţa lui la Cannes.

„Autorităţile iraniene vor primi o scrisoare din partea noastră şi a autorităţilor franceze pentru a vedea dacă ei îi vor permite să vină. Ne-ar plăcea să îl primim aici”, a spus Frémaux.

Preşedintele festivalului, Pierre Lescure, a adăugat: „Nu este vorba despre presiune. Noi nu suntem diplomaţi. Autorităţile franceze ne vor susţine în această procedură, ceea e este minunat. Trebuie să fim formali, dar nu să provocăm”.

„Three Faces” spune povestea a trei actriţe iraniene care se confruntă cu diverse situaţii.

Filmul de debut al lui Panahi, „The White Baloon”, a obţinut trofeul Camera d’Or la Cannes în 1995. Douăzeci de ani mai târziu, el a câştigat Ursul de Aur pentru „Taxi”, după ce, în 2013, a primit Ursul de Argint pentru scenariul filmului „Closed Curtain”. În 2006, pentru „Offside”, a primit marele premiu al juriului Berlinalei.

În 2011, „This is Not a Film” a ţinut primele pagini ale ziarelor după ce a fost prezentat la Cannes într-o proiecţie specială. El a fost adus în Franţa din Iran pe un stick USB ascuns într-o prăjitură.

La Cannes a mai primit, în 2003, premiul juriului Un Certain Regard pentru „Crimson Gold”.

El a fost premiat şi la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2010, a primit Leul de Aur pentru „The Circle”.

Un alt nominalizat pentru Palme d'Or-ul de anul acesta a cărui prezenţă la Cannes nu este certă este rusul Kirill Serebrennikov, care a fost anul trecut plasat în arest la domiciliu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.