Un număr de 22 de echipe din România, dar şi din Ungaria se întrec, sâmbătă, la Oradea în cadrul Festivalului "D’ale porcului”, competiţie inedită în cadrul căreia echipele trebuie să pârjolească tradiţional porcul, să îl tranşeze şi să prepare bucate tradiţionale respectând reţetele şi ingredientele populare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul "D’ale porcului” se desfăşoară în parcarea unui centru comercial din Oradea şi a ]nceput sâmbătă dimineaţa reunind la start 21 de echipe din judeţul Bihor din localităţile Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai, dar şi o echipă din Ungaria din comuna Korosnagyharsany.

Concursul a debutat cu o probă inedită de degustat palincă, băutură alcoolică distilată din fructe fermentate specifică zonei Transilvaniei, cu această ocazie fiind aleasă cea mai bună palincă din acest an.

Ulterior, echipele din fiecare comună înscrisă la concurs au început să pârjolească, să tranşeze şi să prepare într-un mod cât mai tradiţional un porc. Echipele au fost provocate în acest an să prepare atât cârnaţi şi jumări, cât şi preparate mai complicate precum toroş (carne cu varză murată -  n.r.), caltaboşi sau sângerete, reţetă de cârnaţi care conţin ca ingredient sânge de porc.

Cea mai bună echipă va fi aleasă sâmbătă seara, iar în paralel festivalul cuprinde şi spectacole de muzică şi dansuri populare.

Festivalul „D’ale porcului” este organizat de Consiliul Judeţean Bihor prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.