Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jean-Luc Godard, Spike Lee şi Kirill Serebrennikov au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut joi de Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, într-o conferinţă de presă.

Frémaux a precizat că cele trei comitete de selecţie au vizionat peste 1.900 de filme de lung şi scurt metraj şi că la ediţia de anul acesta a festivalului vor participa mulţi cineaşti „de care nu aţi mai auzit până acum”.

Selecţia oficială a Festivalului de la Cannes include competiţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, Séance Spéciale, Séance Minuit şi filme în afara competiţiei.

În Competiţia oficială au fost anunţate  18 lungmetraje: „Todos lo saben”, de Asghar Farhadi, „En Guerre”, de Stéphane Brizé, „Dogman”, de Matteo Garrone, „Le Livre d’image”, de Jean-Luc Godard, „Netemo Sametemo”, de Ryusuke Hamaguchi, „Plaire Aimer et Courir Vite”, de Christophe Honoré, „Les Filles du Soleil”, de Eva Husson, „Ash is Purest White”, de Jia Zhang-Ke, „Shoplifters”, de Kore-Eda Hirokazu, „Capernaum”, de Nadine Labaki, „Burning”, de Lee Chang-Dong, „BLACKKKLANSMAN”, de Spike Lee, „Under the Silver Lake”, de David Robert Mitchell, „Three Faces”, de Jafar Panahi, „Cold War”, de Pawel Pawlikowski, „Lazzaro Felice”, de Alice Rohrwacher, „Yomeddine”, debutul lui A.B Shawky, „Leto”, de Kirill Serebrennikov.

Frémaux a precizat că regizorul rus Serebrennikov, care a fost anul trecut plasat în arest la domiciului de autorităţile ruse care i-au imputat faptul că ar fi sustras fonduri de stat alocate pentru realizarea unui proiect, a fost invitat să participle la festival. Filmul lui, realizat alb-negru, vorbeşte despre rockul în perioada lui Leonid Brejnev.

Titlul care vor fi incluse în competiţia oficială urmează să fie anunţate zilele următoare.

În secţiunea Un Certain Regard au fost anunţate 15 lungmetraje: „Border”, de Ali Abbasi, „Sofia”, de Meyem Benm’Barek, „Les Chatouilles”, de Andréa Bescond şi Eric Métayer, „Long Day s Journey into the Night”, de Bi Gan, „Manto”, de Nandita Das, „Girl”, de Lukas Dhont, „Euphoria”, de Valeria Golino, „Friend/ Rafiki”, de Wanuri Kahiu, „Mon Tissu Préféré”, de Gaya Jiji, „Die Stropers”, de Etienne Kallos, „In My Room”, de Ulrich Köhler, „El Angel”, de Luis Ortega, „The Gentle Indifference of the World”, de Adilkhan Yerzhanov, „A Genous de gars”, de Antoine Desrosières.

În secţiunea Séance Spéciale au fost anunţate: „10 Years in Thailand”, de Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng, Chulayarnon Sriphol şi Apichatpong Weerasethakul, „The State Against Mandela and The Others”, de Nicolas Champeaux şi Gilles Porte, „O Grande Circo Mistico”, de Carlo Diegues, „Dead Souls”, de Wang Bing, „À Tous Vents”, de Michel Toesca, „La Traversee”, de Romain Goupil, „Pope Francis - A Man of His Word”, de Wim Wenders.

În Séance Minuit vor fi proiectate: „Arctic”, de Joe Penna, şi „The Spy Gone North”, de Yoon Jong-Bing.

În afara competiţiei au fost selectate, până în prezent, „Solo: A Star Wars Story”, de Ron Howard, şi „Le Grand Bain”, de Gilles Lellouche.

Cannes Classics va sărbători 50 de ani de la lansarea filmului „2001: A Space Odyssey” al lui Stanley Kubrick cu o premieră mondială - proiecţia lungmetrajului după pelicula de 70 mm nerecondiţionată, care va fi prezentată de regizorul Christopher Nolan.

Filmul lui Farhadi, primul său proiect realizat în limba spaniolă, cu Javier Bardem, Penelope Cruz şi Ricardo Darrin în distribuţie, va deschide festivalul.

A 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 8-19 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de actriţa Cate Blanchett. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actorul Benicio Del Toro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.