Prezentăm sinteza săptămânii în domeniul educaţiei: de la măsuri pentru creşterea siguranţei în şcoli şi introducerea unor standarde naţionale de evaluare, până la provocările integrării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi iniţiative internaţionale de reformare a timpului şcolar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
  1. Nota sistemului educaţional din România este între 5 şi 6, în opinia candidatului la Preşedinţia României, Nicuşor Dan

Educaţia a fost o temă recurentă în intervenţiile publice ale candidaţilor la Preşedinţia României. Astfel, în discursul public al candidatului Nicuşor Dan a apărut, frecvent, referirea la diferenţele rural-urban, la finanţarea domeniului şi la salarizarea profesorilor, la necesitatea atragerii de absolvenţi buni către educaţie dar şi a regândirii programele şcolare. Candidatul independent la Preşedinţia României Nicuşor Dan a afirmat că nota sistemului educaţional din România este între 5 şi 6.

În singura dezbatere la care au participat împreună, Nicuşor Dan şi George Simion au fost de acord asupra faptului că profesorii trebuie motivaţi material pentru a merge în mediul rural şi că trebuie să existe mai multă coordonare între ceea ce învaţă copiii şi cerinţele de pe piaţa muncii.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
  1. Planurile cadru pentru liceu merg în direcţia unei renunţări la flexibilitatea acordată elevilor

La începutul acestei săptămâni, la Sinaia, au fost definitivate formele finale ale Planurilor Cadru pentru liceu, urmare a celui mai amplu proces de consultare publică din domeniul educaţiei din ultima vreme. Relatările specialiştilor sunt în direcţia unei renunţări la flexibilitatea acordată elevilor şi la autonomia acordată şcolilor, către integrarea cerinţelor venite din diverse zone ale societăţii civile sau a mediilor de specialitate.

  1. Ministrul Educaţiei, Daniel David, s-a adresat tuturor cadrelor didactice în contextul alegerilor prezidenţiale: „Noi nu avem de dat oameni afară, noi avem de angajat oameni”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, joi seară, că ”suntem într-un moment cheie” având în vedere apropiatele alegeri prezidenţiale şi a reiterat ideea că opţiunea sa este cunoscută. Ministrul a cerut oamenilor din sistem să nu cadă pradă manipulării şi atacă mai multe fake-news care circulă în spaţiul public cu privire la educaţie. ”Toţi trebuie să înţeleagă că noi nu avem de dat oameni afară, noi avem de angajat oameni şi împreună vom încerca să construim rolul şi imaginea profesorului în societate, care presupune nu reduceri de salarii, ci creşteri de salari. Nu fac promisiune în acest moment, dar vreau să fiu cinstit”, a mai afirmat Daniel David.

  1. Universităţii Harvard i se mai taie 450 de milioane de dolari finanţare de către administraţia Trump

Administraţia Trump a anunţat reduceri suplimentare de 450 de milioane de dolari în finanţarea federală pentru Universitatea Harvard, ridicând totalul sancţiunilor financiare la aproximativ 2,65 miliarde de dolari. Aceste măsuri au fost justificate de oficiali prin reacţiile considerate inadecvate ale universităţii la presupuse acte de antisemitism pe campus, în special în contextul protestelor pro-palestiniene legate de conflictul din Gaza.  Harvard a refuzat să se conformeze cererilor administraţiei, care includeau închiderea programelor de diversitate, echitate şi incluziune, cooperarea cu autorităţile federale de imigrare şi interzicerea măştilor de faţă în timpul protestelor. Preşedintele universităţii, Dr. Alan Garber, a calificat aceste cereri drept „ilegale” şi o încercare de a controla politicile academice ale instituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.