Pe parcursul anului 2024, numărul conexiunilor Gigabit a crescut cu 16%, ajungând la aproape 2,4 milioane, în principal pe fondul creşterii numărului conexiunilor cu fibră optică până în locuinţă/sediu (FTTH) la 5,4 milioane (+8%). Astfel, conexiunile Gigabit reprezintă 35% din conexiunile de internet fix. Deşi nu ating Gigabit, alte 60% din conexiuni depăşesc 100 Mbps.
Infografic aici.
Raportul ANCOM privind piaţa telecom la finalul anului 2024 este disponibil aici, principalele evoluţii anuale fiind:
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Internet fix
- Cu o creştere de 3%, numărul de conexiuni în anul 2024 a ajuns la 6,8 milioane, 95% permiţând viteze care depăşesc 100 Mbps
- 35% dintre conexiuni permit viteze de cel puţin 1 Gbps
- Traficul mediu lunar a ajuns la 88 GB per locuitor (+10%), adică aproape 3 GB/zi
- La nivel naţional, rata de penetrare la 100 de gospodării era de 83% (89% în mediul urban şi 75% în mediul rural). Ritmul de creştere a numărului de conexiuni din mediul rural (+5%) îl depăşeşte pe cel din urban (+2%)
- După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt: Digi (72%), Orange (16%) şi Vodafone (10%)
Internet mobil
- Numărul de conexiuni active continuă creşterea uşoară până la 21,7 milioane, dintre care 18,6 milioane au utilizat 4G şi/sau 5G
- Numărul conexiunilor 5G a crescut cu 53% în 2024, ajungând la 3,5 milioane (16% din total)
- Aproape 21 milioane de conexiuni au fost realizate prin telefonul mobil
- Traficul mediu lunar a fost de aproape 13 GB per locuitor (+18%), adică peste 400 MB zilnic
- După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori sunt: Orange (35%), Digi (30%) şi Vodafone (22%)
Telefonie mobilă
- 22,8 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă (-3%) la finalul lui 2024, dintre care 74% pe bază de abonament
- Creşterea numărului de cartele SIM pe bază de abonament (+1 milion) nu a compensat scăderea semnificativă a numărului de utilizatori pe bază de cartele preplătite active (-1,8 milioane)
- Traficul de voce a scăzut cu 3% până la 58 miliarde de minute, adică 4 ore şi 15 minute/lună/locuitor
- În funcţie de numărul de cartele SIM active, Orange avea o cotă de piaţă de 35%, Digi 28%, iar Vodafone 25%
Televiziune
- Numărul abonaţilor la servicii de retransmisie TV s-a menţinut la 7,8 milioane
- Continuă migrarea abonaţilor de la serviciile prin satelit/DTH (-138.000 abonaţi) către cele prin cablu (+188.000 abonaţi)
- În funcţie de numărul de abonaţi la sfârşitul anului 2024, Digi avea o cotă de piaţă de 75%, Orange 13%, Vodafone 9%
Venituri din sectorul telecom
- Veniturile din sectorul telecom au scăzut cu 5% în anul 2024 până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde euro), în principal pe seama serviciilor de telefonie cu ridicata (en gros)
- Internetul (fix şi mobil) a generat 40% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 29%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 8%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 8%
- În funcţie de veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: Orange (36%), Digi (29%) şi Vodafone (24%)
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul II 2024 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi este disponibil aici. Evoluţiile prezentate mai sus sunt anuale.
17 mai - Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
În acest an, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT), instituţie specializată a ONU în domeniul comunicaţiilor, marchează 160 de ani de existenţă, reafirmând importanţa conectivităţii globale şi a cooperării internaţionale în sectorul comunicaţiilor electronice.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.
Persoană de contact: Anca Gabriela CĂLIN, Şef Serviciu Comunicare şi Informare Publică, tel. 0372.845.414

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.