Premierul Viktor Orbán s-a deplasat în Georgia pentru a participa la prima şedinţă comună a guvernelor ungar şi georgian, unde principalele subiecte vor fi dezvoltarea relaţiilor economice şi securitatea energetică, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lângă dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale, un subiect cheie al discuţiilor va fi proiectul “Coridorul pentru energie verde – Black Sea Submarine Cable” referitor la cooperarea între Ungaria, România, Georgia şi Azerbaidjan, care va permite în viitor transportul de energie verde din Azerbaidjan spre Ungaria – a adăugat şeful biroului de presă.

Un acord în domeniul energiei verzi a fost semnat, în decembrie anul trecut, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Acordul conturează detaliile pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile. Este vorba despre un cablu de aproape 1.200 de kilometri, urmând a fi realizat în şase ani.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Acord în domeniul energiei verzi, semnat la Bucureşti de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan / Cablu submarin de transport energie de aproape 1.200 de kilometri / Declaraţiile oficialilor

În cadrul programului său de două zile în Georgia, Viktor Orbán va avea şi o discuţie bilaterală cu premierul georgian Irakli Garibaşvili.

Decizia organizării şedinţei comune a guvernelor ungar şi georgian a fost luată cu ocazia vizitei oficiale a premierului georgian în Ungaria, în octombrie anul trecut, când cei doi prim-miniştri au semnat un acord de parteneriat strategic – a reamintit Bertalan Havasi.

Cu ocazia şedinţei comune a celor două guverne vor fi semnate cinci acorduri bilaterale, potrivit MTI.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.