Comisia Europeană a anunţat marţi că nu va trece la următorul pas al acţiunii sale legale împotriva Marii Britanii, declanşate din cauza modificării unilaterale a acordului comercial privind Irlanda de Nord, ca răspuns la solicitarea acesteia pentru ”o pauză”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna martie, Uniunea Europeană a început o aşa-numită procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Marii Britanii pentru modificarea acordurilor comerciale din Irlanda de Nord, care, potrivit Bruxelles-ului ar încălca acordul pentru Brexit convenit cu Londra anul trecut.

Protocolul Irlandei de Nord a făcut parte din acordul pentru Brexit, susţinut de premierul Boris Johnson, care a finalizat în cele din urmă ieşirea Marii Britanii din UE, la patru ani după ce alegătorii au susţinut plecarea, la referendum.

Ministrul pentru Brexit, David Frost, a declarat Parlamentului, pe 21 iulie, că Londra vrea să renegocieze protocolul şi a cerut o perioadă de pauză care să prelungească perioadele de graţie actuale privind comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi să îngheţe acţiunile legale existente ale UE.

Comisia a respins ideea renegocierii tratatului Brexit, dar marţi a fost de acord să îngheţe acţiunile sale legale.

"În ceea ce priveşte cererea de suspendare, Comisia va evalua cu atenţie noile propuneri făcute de Regatul Unit, în conformitate cu procedurile de consultare necesare, atât pe plan intern, cât şi cu Parlamentul European. Pentru a oferi spaţiul necesar pentru a reflecta asupra acestor probleme şi pentru a găsi soluţii durabile la implementarea protocolului, am decis, în această etapă, să nu trecem la etapa următoare a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, începută în martie", a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

 Companiile din Irlanda de Nord afirmă că protocolul dăunează comerţului, iar unele grupuri pro-britanice au protestat faţă de ceea ce spun că este o slăbire a legăturilor cu Marea Britanie, ridicând îngrijorări cu privire la revenirea la violenţa care a afectat provincia timp de trei decenii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.