Departamentul de Comerţ al SUA a extins joi controalele la export asupra companiei aeriene naţionale din Belarus, Belavia, pentru că a furnizat zboruri cu aeronave Boeing, încălcând restricţiile impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Companiilor din întreaga lume li se interzice acum întreţinerea, repararea şi utilizarea în alt mod a pieselor sau echipamentelor din SUA pentru a deservi flota Belavia, potrivit unui ordin al Departamentului pentru Comerţ emis împotriva companiei aeriene.

Belavia a încălcat reglementările SUA zburând cu avioane Boeing după 8 aprilie în şi din Belarus către şi dinspre Rusia, Turcia, Moscova, St. Petersberg, Georgia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, a spus departamentul.

Pe 8 aprilie, Washingtonul a restricţionat zborurile asupra aeronavelor deţinute, controlate sau operate din Belarus, fabricate în Statele Unite sau realizate într-o ţară străină cu peste 25% conţinut controlat din SUA, să zboare în Belarus sau Rusia.

”Aşa cum Belarus susţine ilegal războiul nedrept al Rusiei în Ucraina, compania aeriană naţională Belavia nu respectă legile noastre privind exporturile”, a declarat Matthew Axelrod, secretarul adjunct al comerţului însărcinat cu exporturile, într-un comunicat.

Ordinul ”va împiedica Belavia să folosească orice tehnologie din SUA pentru a-şi opera flota de avioane, făcând astfel mai dificil pentru compania aeriană să zboare în continuare”.

Ordinul afectează atât aeronavele Boeing, cât şi Embraer din flota Belavia, dacă au nevoie de piese sau servicii din SUA, au spus oficialii. De asemenea, extinde articolele limitate pentru Belavia.

Boeing are sediul în SUA, în timp ce Embraer este un producător brazilian.

Belavia, cu sediul la Minsk, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. SUA au luat măsuri similare împotriva marilor companii aeriene ruse, inclusiv Aeroflot, Aviastar, Azur Air, Rossiya şi Utair, după ce au identificat avioane Boeing care operau cu încălcarea sancţiunilor SUA.

Aeroflot, compania aeriană emblematică a Rusiei, a anunţat pe 7 iunie că intenţionează să strângă până la 3 miliarde de dolari într-o emisiune de acţiuni de urgenţă, pe fondul presiunii din partea sancţiunilor occidentale şi a interdicţiilor spaţiului aerian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.