Din cauza pandemiei Covid-19, guvernele au cheltuit sume mari de bani în sistem de urgenţă, cu o viteză rapidă pentru a revigora economiile, uneori fără respectarea sistemelor obişnuite de control şi echilibru, arată un raport elaborat de Banca Mondială, potrivit căruia eradicarea corupţiei în mijlocul pandemiei este mai importantă decât oricând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Progresele împotriva corupţiei se pot înregistra chiar şi în condiţiile cele mai dificile”, arată un nou raport elaborat de Banca Mondială.  Într-o perioadă în care au fost mobilizate  finanţări fără precedent pentru a face faţă pandemiei COVID-19, raportul oferă o perspectivă nouă asupra unora dintre cele mai eficiente abordări şi instrumente destinate sporirii responsabilităţii guvernelor.

”Sporirea eficacităţii şi transparenţei guvernelor: Lupta împotriva corupţiei” se concentrează asupra modalităţilor de a creşte eficacitatea strategiilor anticorupţie în sectoarele cel mai grav afectate. Documentul a fost elaborat ca un ghid de referinţă pentru personalul însărcinat cu elaborarea politicilor şi pentru campionii în domeniul anticorupţiei, deoarece sunt necesare demersuri suplimentare pentru a intensifica aplicarea instrumentelor tradiţionale.

”Din cauza pandemiei COVID-19, guvernele au cheltuit sume mari de bani în sistem de urgenţă, cu o viteză rapidă pentru a revigora economiile, precum şi pentru a-i proteja pe cei săraci şi vulnerabili, care suferă într-o manieră invers proporţională. Pe măsură ce ţările se îndreaptă spre o recuperare mai rezilientă şi mai incluzivă, este esenţială utilizarea prudentă a resurselor limitate într-o manieră transparentă. Progresul este posibil în toate mediile şi ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri din guverne, societatea civilă şi sectorul privat pentru a aborda subiectul corupţiei şi impactul coroziv al acesteia", a declarat Mari Pangestu, director executiv, Banca Mondială.

Ca reacţie la pandemia COVID-19, guvernele au cheltuit fonduri de urgenţă pe scară largă, uneori fără respectarea sistemelor obişnuite de control şi echilibru, mai arată raportul.

”Chiar dacă este de înţeles necesitatea de a acţiona fără întârziere, în absenţa unor mijloace de control adecvate, aceasta expune guvernele la o multitudine de riscuri privind corupţia, care pot submina eficacitatea răspunsului la pandemie”, spun autorii raportului.

Pentru a încuraja un nivel sporit de responsabilitate, raportul recomandă guvernelor să îşi structureze în mod clar măsurile, să pună în aplicare normele corespunzătoare, să soluţioneze cazurile în care se constată încălcări şi să remedieze problemele cât mai rapid cu putinţă, de o manieră transparentă.

Raportul cuprinde cinci domenii tematice principale: achiziţiile publice, infrastructura, întreprinderile de stat, autoritatea vamală şi prestarea serviciilor, precum şi teme transversale, cum sunt iniţiativele privind guvernarea deschisă şi GovTech, exemplificate prin studii de caz din întreaga lume.

Studiile de caz prezentate în raport arată că măsurile destinate eradicării corupţiei sunt adesea oportuniste, vizând domenii specifice de vulnerabilitate, în locurile şi în momentele în care spaţiul politic le permite. Însă chiar şi atunci când măsurile au un impact aparent limitat, acestea pot constitui o piatră de temelie pentru progresele ce urmează a se realiza.

În Bangladesh, implementarea sistemului de achiziţii publice prin e-government, alături de creşterea transparenţei şi a participării cetăţenilor, a înjumătăţit numărul procedurilor de licitaţie cu un singur ofertant, ceea ce a condus la o îmbunătăţire semnificativă a caracterului competitiv, la sporirea numărului de contracte acordate societăţilor comerciale internaţionale şi la o mai bună negociere a preţurilor cu ofertanţii declaraţi câştigători.

Columbia şi-a actualizat sistemul de achiziţii publice electronice pentru a publica în mod deschis datele, potrivit standardelor internaţionale. În consecinţă, proporţia procedurilor de licitaţie cu un singur ofertant organizate de agenţia pentru drumuri publice, INVIAS, a scăzut de la 30% la 22%, în timp ce oraşe precum Cali au constatat o creştere a procedurilor competitive de la 31% la 56%, în decurs de aproximativ doi ani.

În Ucraina, publicarea online a declaraţiilor de avere ale funcţionarilor publici a fost apreciată atât de cetăţeni, cât şi de comunitatea internaţională ca un instrument esenţial în lupta împotriva corupţiei. Cele mai recente date arată că sunt accesibile public aproape 5,3 milioane de documente în sistemul de e-declaraţii. Începând cu jumătatea anului 2020, Înalta Curte Anticorupţie din Ucraina a instrumentat 19 cazuri împotriva unor funcţionari publici acuzaţi de transmiterea de informaţii false în sistemul AID sau de netrimiterea declaraţiei, cu bună-ştiinţă.

În Afganistan s-a implementat la nivel naţional un sistem computerizat de pentru punctele vamale. Deşi există vulnerabilităţi însemnate, iar pierderile de venituri la graniţe rămân o provocare majoră, veniturile colectate de autorităţile vamale au crescut de şapte ori între 2004 şi 2019, iar timpul necesar procesului şi transparenţa tranzacţiilor comerciale s-au îmbunătăţit semnificativ.

Programul de reformă funciară din Rwanda a contribuit la gestionarea conflictelor privind proprietatea funciară şi a condus la creşterea eficienţei, transparenţei şi implicării cetăţeneşti şi la dezvoltarea unor instituţii cadastrale funcţionale. Automatizarea cărţilor funciare a redus mita plătită funcţionarilor cadastrali, deoarece informaţiile au devenit publice.

Raportul va pune la dispoziţia funcţionarilor publici şi societăţii civile un set modular de abordări şi instrumente din care se pot inspira, adaptându-le la contextul naţional specific.

”Instituţiile sunt incredibil de importante pentru implementarea politicilor guvernamentale, implicarea societăţii civile şi asigurarea unui nivel mai mare de transparenţă a acţiunilor guvernamentale. Raportul global evidenţiază importanţa completării metodelor tradiţionale de combatere a corupţiei cu altele mai avansate tehnici de eradicare a acesteia, precum GovTech şi e-achiziţii, chiar şi în mediile cele mai dificile şi mai fragile“, a afirmat Ed Olowo-Okere, director pentru guvernanţă al Băncii Mondiale.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai importante surse de finanţare şi de cunoştinţe pentru ţările în curs de dezvoltare, va mobiliza un ajutor financiar în valoare de până la 160 miliarde dolari în decurs de 15 luni, pentru a ajuta peste 100 de ţări să îşi protejeze populaţia săracă şi vulnerabilă, să sprijine mediul de afaceri şi să susţină relansarea economică. Aceasta include 50 miliarde dolari reprezentând noi resurse IDA, prin granturi şi împrumuturi acordate în condiţii foarte favorabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.