Preţurile din Polonia ar urma să crească în continuare în 2023, potrivit unui membru al consiliului de politică monetară al băncii centrale, Przemyslaw Litwiniuk, care a avertizat că subvenţia acordată de guvern populaţiei pentru cărbune va amplifica presiunile asupra preţurilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform estimărilor băncii centrale, inflaţia va atinge un nivel maxim de 18,8% în primul trimestru al anului 2023.

Cele mai recente date al biroului naţional de statistică au arătat pentru luna iunie o inflaţie de 15,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani.

Dacă guvernul nu va reuşi să construiască o ofertă adecvată în privinţa energiei şi a preţurilor, din nefericire inflaţia ar putea accelera în 2023”, a afirmat Litwiniuk la postul de televiziune TVN24.

Guvernul de la Varşovia intenţionează să ofere gospodăriilor un ajutor unic de 3.000 de zloţi (640 de euro) pentru a ajuta la acoperirea preţului în creştere al cărbunelui. Executivul estimează că programul va costa 11,5 miliarde de zloţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.