Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat joi că a început montarea cablurilor pe noua linie de înaltă tensiune Porţile de Fier- Anina, parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României, ocazie cu care Lucian Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat că societatea se află într-o tranziţie către digitalizarea proceselor, iar Sistemul Electroenergetic Naţional este în continuă dezvoltare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica înregistrează progrese importante în proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) - Reşiţa, parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României. În cursul acestei săptămâni, a fost demarată acţiunea de montare a cablurilor de înaltă tensiune pe tronsonul de linie nouă Porţile de Fier - Anina”, a informat compania.

Cu acest prilej, secretarul de stat responsabil de domeniul energiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Lucian Rusu, alături de Cătălin Niţu, preşedintele directoratului Transelectrica, şi de Marius Viorel Stanciu, membru al directoratului Transelectrica, au vizitat şantierul lucrării de infrastructură energetică, proiect strategic de importanţă naţională pentru România.

„Dacă în urmă cu 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Naţional, acum discutăm despre o poziţie integrată în reţeaua europeană, de unde derivă cu totul şi cu totul alte necesităţi şi perspective de dezvoltare. Compania trece printr-o tranziţie către digitalizarea proceselor. Investiţiile companiei în proiectele de întărire a reţelei de transport al energiei electrice şi de creştere a capacităţii de interconexiune, aşa cum este această linie electrică de înaltă tensiune, vor avea ca rezultat, pe lângă asigurarea siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, şi crearea condiţiilor favorabile pentru racordarea la reţea a unor noi capacităţi de producţie, în special bazate pe surse regenerabile (eoliene, fotovoltaice, biomasă) şi mai ales a unor noi consumatori mari. Sistemul Electroenergetic Naţional este în continuă dezvoltare, iar Transelectrica are un rol vital. Asigur conducerea acestei Companii de toată susţinerea mea şi a Guvernului în a continua acest parcurs“, a declarat Lucian Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Obiectivul Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este o investiţie cu o valoare totală de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcţie nouă de 81,1 kilometri cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina cu o valoare de peste 100 de milioane de lei) şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa cu o valoare de peste 20 de milioane de lei – proiect finalizat).

Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

”Infrastructura de transport al energiei electrice este cel puţin la fel de importantă ca infrastructura rutieră, pentru că funcţionează ca o magistrală a energiei asigurând «combustibilul» pentru dezvoltarea economică a ţării. De aceea, consolidarea reţelei existente şi dezvoltarea unor noi instalaţii fac parte dintre obiectivele strategice ale noastre, cu rol crucial pentru economia naţională, pentru continuitatea în alimentare cu energie a consumatorilor şi pentru atingerea dezideratelor europene în ceea ce priveşte sectorul energetic. Această investiţie, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – Anina, este de una mare anvergură, atât prin rolul său în Sistemul Electroenergetic Naţional, cât şi prin complexitatea tehnică a proiectului în sine şi prin provocările pe care echipa de proiect şi echipele de execuţie le-au întâmpinat în derulare”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele directoratului Transelectrica.

Obiectivul de investiţii LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este parte a proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porţile de Fier-Reşiţa-Timişoara-Săcălaz-Arad, care completează Inelul de 400 kV al României, în zona de sud-vest.

”Acesta va avea o contribuţie semnificativă la creşterea performanţelor reţelei, dar şi la creşterea capacităţii de racordare la reţea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-şi dezvolte activităţile în zona de vest şi de sud-vest, cât şi pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui proiect, corelat cu retehnologizarea Staţiei Electrice de Transformare Reşiţa şi interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reşiţa – Pancevo, va conduce la o creştere semnificativă de până la 500 MW atât a capacităţii de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât şi a capacităţii de transport transfrontalier”, precizează compania.

Aceste capacităţi vor creşte până la 1.000 MW, la finalizarea întregului Ax Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad.

Trecerea la tensiunea de 400 kV axului Porţile de Fier-Reşiţa-Timişoara-Săcălaz-Arad/ LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este un proiect inclus în lista de Proiecte de Interes Comun European, făcând parte din clusterul „Mid Continental East Corridor” datorită contribuţiei sale la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest şi sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonă deficitară în ceea ce priveşte sursele de energie electrică. De asemenea, această linie va avea o contribuţie însemnată la creşterea capacităţii de interconexiune de pe graniţele de sud-vest şi vest ale României şi implicit a tranzacţiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordaţi la reţea.

Lucrările de construcţie a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa sunt executate de Asocierea Electromontaj Bucureşti – Romelectro, cu subcontractanţi: Emfor Montaj, Electromontaj Sibiu şi Electromontaj Cluj, cu aportul consultantului Gopa – International Energy Consultants GmbH Roeng TEC.

 Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti.

Compania Naţionala de Transport al Energiei Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare şi 8.834,3 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt unităţi teritoriale de transport.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.