Ministrul Energiei Sebastian Burduja a efectuat, sâmbătă, o vizită de lucru la Caragele, unde compania Romgaz îşi concentrează cea mai mare parte a investiţiilor în activitatea de explorare. El a subliniat importanţa proiectului Caragele, probabil cea mai mare descoperire onshore în sectorul hidrocarburilor din România în istoria recentă, având un rol esenţial în consolidarea independenţei energetice a ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul Caragele este cea mai importantă investiţie onshore din portofoliul de explorare al companiei S.N.G.N Romgaz S.A. şi are deja un aport important la producţia naţională de hidrocarburi, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

Sebastian Burduja a vizitat sonda 76 Rosetti, programată să aibă în luna iunie o adâncime de 5000 m: „De la începutul mandatului meu, am stabilit cu echipa de conducere a Romgaz, cu Directorul General Răzvan Popescu, să punem pe primul loc investiţiile, mai ales Neptun Deep şi Caragele. Astăzi, Neptun Deep e în grafic pentru începerea producţiei în 2027, iar Romgaz reporneşte, iată, prin forţe proprii, programul de foraj în perimetrul Caragele, după ani de blocaje.

„Am vizitat astăzi Sonda 76 Rosetti. Romgaz se bazează aici pe antreprenorul român Foraj Sonde Craiova, cu tehnologie 100% românească şi ingineri români cu mare experienţă. Deja au avansat peste 1500 de metri în doar două săptămâni, lucrarea fiind în avans faţă de graficul asumat. În iunie se va ajunge la peste 5.000 de metri. Dacă toate datele se confirmă, producţia va începe efectiv în 24 de luni. Investiţia doar în aceasta sondă depăşeşte 100 de milioane de lei, iar investiţia totală la Caragele va fi de peste 1 miliard de lei până în 2027. Le-am cerut colegilor de la Romgaz să menţină un ritm accelerat de lucru. Managementul companiei şi cel de proiect mi-au confirmat că s-a făcut un progres important şi s-au angajat să ţină tempoul”, a afirmat Burduja, conform sursei citate.

„Cu siguranţă, este un obiectiv de importanţă strategică pentru România”, a continuat ministrul Energiei.

„Datele legate de valoarea rezervelor vor putea fi confirmate pe parcursul perioadei următoare, acesta fiind şi obiectivul etapei de explorare la mare adâncime. Din evaluările disponibile la acest moment, putem fi optimişti că discutăm într-adevăr despre un potenţial semnificativ, cu o contribuţie majoră la independenţa energetică a României. România are resurse şi românii trebuie să beneficieze de ele!”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei şi Romgaz sunt hotărâte să continue în ritm accelerat dezvoltarea perimetrului Caragele, luându-şi angajamentul ferm pentru consolidarea independenţei energetice a României şi a securităţii energetice regionale, conchide sursa menţionată.

Foto: Ministerul Energiei
Foto: Ministerul Energiei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.