Termenul fixat pentru deschiderea circulaţiei pe Magistrala 5 de metrou, care va lega cartierul Drumul Taberei, unul dintre cele mai mari ale Capitalei, de centrul oraşului, este jumătatea anului viitor, anunţă Ministerul Transporturilor, care precizează că pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, din punct de vedere structural, stadiul de execuţie a staţiilor este de 90%, iar al tunelurilor şi galeriilor de 95%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a mers, marţi, pe şantierul Magistralei 5 de metrou, pentru a inspecta stadiul lucrărilor, anunţând că termenul fixat de minister şi constructori este jumătatea anului 2017 pentru deschiderea circulaţiei, fiind făcute eforturi pentru devansare, faţă de sfârşitul lui 2017.

Pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, din punct de vedere structural, stadiul fizic de execuţie al staţiilor este de 90%, iar al tunelurilor şi galeriilor de 95%. 

"Ceea ce ne dorim ca manageri este ca treaba să meargă fără a fi nevoie să împingem de la spate pe nimeni. Desigur, vizitele ajută: mobilizarea s-a făcut. Acum ne vom asigura că această mobilizare va continua pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Costescu.

Potrivit Ministerului Transporturilor, stadiul lucrărilor la toate staţiile Magistralei de pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor este:

Eroilor 2 - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 68%, iar în acest moment se lucrează la legătura dintre M5 şi M1 şi se fac excavaţii pentru staţia de pompare. De asemenea, se lucrează la soluţii pentru diminuarea perioadei aferente devierii traficului auto.

Academia Militară - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 85%. Aceasta este ultima staţie care va fi definitivată deoarece la finalul proiectului va servi la evacuarea tuturor instalaţiilor tehnologice utilizate la execuţia tunelurilor (benzi transportoare pentru materialul rezultat din excavaţia acestora pe întreaga secţiune aflată în execuţie), precum şi pentru introducerea materialelor pentru finalizarea tunelurilor (bolţari prefabricaţi pentru zona finală a a secţiunii, respectiv Eroilor 2 – Puţ de scoatere TBM situat în parcul Operei şi legătura Eroilor 2 – Magistrala 1)

Orizont - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 98%. Traficul auto va fi reluat în totalitate în zona staţiei până la data de 15 iunie 2016, iar centrala de ventilaţie de pe interstaţia Orizont - Academia Militară (Staţie PETROM), se va realiza până la sfârşitul acestui an. 

Favorit - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 97%. În această zona se va putea circula, la suprafaţă, fără restricţii înainte de finalul anului 2016. 

Drumul Taberei 34 - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 94%. De asemenea, în zona acestei staţii, traficul rutier va putea fi reluat până la sfârşitul anului.

Parc Drumul Taberei - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 62%.

Romancierilor - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 95%. Traficul autoturismelor în zonă va fi permis în totalitale în trimestrul IV din 2016. 

Brâncuşi - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 94%. Şi aici traficul rutier va fi reluat fără restricţii până în decembrie 2016.

Râul Doamnei - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 51%. În prezent, se lucrează la devieri ale reţelei de canalizare, însă este nevoie de avizul Primăriei Sectorului 6.

Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei - Execuţia structurii este realizată în proporţie de 98%, iar finisajele în proporţie de 24%. Traficul auto va fi redeschis după achiziţia lucrărilor de iluminat public, estimată la începutul trimestrului IV din 2016.

În acest moment, la toate staţiile se execută finisaje.

Proiectul a fost finanţat integral de la bugetul de stat până în luna aprilie 2013. Ulterior, acesta a primit acordul Comisiei Europene pentru finanţarea din fondurile structurale în cadrul POST 2007 – 2013 şi ulterior fazat în POIM 2014-2020.

Magistrala 5 de metrou se va opri la staţia Iancului şi nu va mai fi construită până în zona Pantelimon, aşa cum prevedea proiectul iniţial, declara, în luna martie, secretarul de stat în ministerul Fondurilor Europene Emanoil Dascălu.

Magistrala 5 de metrou va lega cartierul Drumul Taberei, unul dintre cele mai mari ale Capitalei, de centrul oraşului. În planurile iniţiale, în a doua fază a proiectului, magistrala ar fi continuat până în cartierul Pantelimon.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.