Membrii Parlamentului European au respons luni trei încercări ale unor parlamentari de a bloca un proiect al UE privind reglementarea investiţiilor durabile prin intermediul clasificării economice, în timp ce Bruxelles-ul se îndreaptă spre finalizarea primei părţi a acestor reglementări de referinţă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a propus în aprilie prima secţiune a unei legi care de anul viitor va stabili care investiţii pot fi etichetate drept durabile.

Parlamentul European şi ţările UE analizeazp propunerea, care include limite pentru emisiile de dioxid de carbon şi alte criterii pe care activităţi economice precum producţia de automobile, turbinele eoliene şi fabricile de ciment trebuie să le respecte pentru a fi considerate investiţii verzi.

Luni, comisiile pentru economie şi mediu au respins trei încercări ale parlamentarilor pentru a obiecta la propunere. O majoritate de parlamentari sau de state membre ale UE pot bloca propunerea.

Pascal Canfin, preşedintele comisiei pentru mediu, a salutat rezultatul votului şi a spus că proiectul ”va întări lidershipul UE privind regulile finanţării verzi”.

Cele trei moţiuni au încefcat să blocheze proiectul privind clasificarea activităţilor economice pe motiv că nu sunt aliniate cu legislaţia actuală a UE sau ar fi trebuit să includă energia nucleară şi centralele energetice pe gaze ca fiind energii verzi.

Comisia urmează să publice o a doua propunere în următoarele luni, confirmând dacă această clasificare va eticheta investiţiile în energia nucleară şi gaze ca fiind verde.

Decizia Comisiei în această privinţa a fost amânată de mai multe luni şi este supusă unui lobby puternic din partea guvernelor din UE, care sunt în dezacord dacă aceste forme de energie merită eticheta de energie durabilă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.