Liderii Renault şi Nissan vor încerca în această săptămână să îşi protejeze operaţiunile comune de o posibilă luptă pentru putere între cei doi producători auto, în urma arestării şocante a liderului alianţei, Carlos Ghosn, pentru acuzaţii de ilegalităţi financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La jumătatea acestei săptămâni, directori ai celor două companii, precum şi ai celui de-al treilea partener din cadrul alianţei, Mitsubishi, vor participa la întâlniri ale comitetului operaţional al alianţei, la Amsterdam. Întâlnirile au fost programate înainte de reţinerea lui Ghosn la Tokyo, pe 19 noiembrie.

”Nu există nicio schimbare în relaţia noastră din cadrul alianţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al alianţei.

Ghost este acuzat să şi-a subevaluat veniturile declarate şi că s-a folosit de fondurile Nissan în interes personal.

Nissan şi Renault, care deţine o participaţie de 43,4% la compania japoneză, s-au angajat să protejeze parteneriatul. Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a spus însă că nu mai vrea ca grupul francez să fie acţionarul principal al Nissan.

Renault nu l-a concediat pe Ghosn din funcţiile de preşedinte şi director general şi a cerut ca Nissan să îi pună la dispoziţie informaţiile obţinute pe parcursul unei investigaţii interne desfăşurată pe parcursul mai multor luni, care a dus la arestarea acestuia. Atribuţiile lui Ghosn au fost delegate de către Renault directorului operaţional  Thierry Bollore şi directorului Philippe Lagayette, membru în consiliul de administraţie.

În spatele scenei, au apărut divergenţe fundamentele legate de drepturile Renault în cadrul acordului alianţei (Restated Alliance Master Agreement - RAMA), au declarat surse apropiate situaţiei.

Nissan, cel mai mare partener din cadrul alianţei în funcţie de vânzări, a revenit la ambiţia de a obliga Renault să îşi vândă participaţia de control deţinută la compania japoneză.

În ajunul concedierii lui Ghosn de la conducerea Nissan, Renault l-a informat pe Saikawa şi pe colegii acestuia că intenţionează să numească un al patrulea director, potrivit termenilor pactului în înfiinţare a alianţei, din 2002.

În răspunsul oficial, directorul general al Nissan a afirmat că Renault nu are niciun drept să facă noi numiri. Compania franceză deţine în prezent trei membri în board-ul Nissan, inclusiv pe Ghosn, al cărui stat de membru poate fi revocat doar de către adunarea generală a acţionarilor.

Numărul managerilor Renault în comitetul executiv al  Nissan ar putea fi chiar redus, a declarat un oficial al companiei.

”Discuţiile ar putea include şi dacă Renault să îşi mai păstreze cele două locuri”, a spus acesta.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a spus că încă aşteaptă dovezile privind ilegalităţile lui Ghosn, adăugând că la Renault va fi efectuat un nou audit.

Eforturile pentru aprofundarea alianţei Renault-Nissan, aflate în curs, trebuie ”să respecte acţionariatul încrucişat actual”, a declarat ministrul la postul BFM TV.

Nissan deţine în prezent o participaţie de 15% la Renault, fără drept de vot.

Eforturile pentru independenţă ale lui Saikawa atrag deja sprijin din partea investitorilor dornici să deblocheze participaţia cu discount deţinută de Renault la Nissan.

”Relaţia dintre Nissan şi Renault trebuie reechilibrată. Cerem Renault să îşi reducă participaţia la Nissan la 25%, iar cu fondurile obţinute să răscumpere acţiunile proprii”, a spus Arndt Ellinghorst, analist la firma Evercore.

Surse apropiate situaţiei au declarat că reprezentanţii Renault în consiliul Nissan au votat şi ei în favoarea demiterii lui Ghosn, după ce au consultat concluziile investigaţiei interne, de 400 de pagini, dar nu au voie să comunice informaţiile chiar şi Renault.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.