Brandul de îmbrăcăminte al Ivankăi Trump este criticat de o asociaţie de protecţie a drepturilor muncitorilor chinezi pentru că produce haine la fabrici din China unde angajaţii sunt plătiţi cu echivalentul a circa 1 dolar pe oră, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia nonprofit China Labor Watch a arătat că a investigat două fabrici chineze care produc bunuri pentru brandul Ivankăi Trump şi a inclus informaţiile într-o scrisoare trimisă primei fiice a Statelor Unite, afirmând că angajaţii sunt obligaţi să lucreze cel puţin 12 ore şi jumătate pe zi, cel puţin şase zile pe săptămână, pentru salarii de aproximativ 2.500 de yuani (363 dolari).

Scrisoarea nu conţine şi dovezi, iar organizaţia a refuzat să menţioneze care sunt fabricile şi ce articole produc, explicând că investigaţia este încă în desfăşurare.

China Labor Watch a identificat anterior nereguli la un producător chinez de jucării care fabrica pentru Walt Disney, iar grupul american a întrerupt din acest motiv colaborarea cu fabrica respectivă. Organizaţia a investigat şi fabrici folosite de Apple.

Organizaţia nu a primit încă un răspuns la scrisoare, datată 27 aprilie.

Abigail Klem, preşedinte al brandului Ivanka Trump, a declarat că compania respectă standardele de muncă şi a adăugat că ”este imposibil pentru noi să răspundem acuzaţiilor, în lipsa dovezilor, şi fără a şti despre ce fabrică este vorba”.

“Ivanka Trump HQ colaborează doar cu fabrici sub licenţă care respectă standardele internaţionale în domeniul muncii, la nivelul lanţului de furnizori”, a afirmat Klem într-un comunicat.

Criticile riscă să readucă în centrul atenţiei brandul Ivanka Trump şi folosirea de către acesta a producţiei offshore.

În timpul campaniei electorale prezidenţiale, Donald Trump a făcut din refacerea producţiei interne un element central al platformei sale. Ulterior, fiica sa a renunţat la coordonarea directă a brandului, pentru a evita conflictele de interese. În prezent, Ivanka este angajat federal fără retribuţie, servind ca asistentă a preşedintelui.

La una din fabricile chineze care produc bunuri sub brand Ivanka Trump muncitorii sunt plătiţi în funcţie de numărul pieselor pe care le fabrică, a spus  Li Qiang, fondator al China Labor Watch din New York. El a arătat că angajaţii trebuie să lucreze peste program pentru a-şi îndeplini norma, pentru că nu sunt plătiţi suplimentar dacă nu o realizează.

Investigaţia de la cele două fabrici a avut loc în perioada mai 2016-aprilie 2017. Unii angajaţi primesc sub echivalentul a 1 dolar pe oră.

Angajaţii primesc în perioadele de vârf doar una sau două zile libere pe lună, la ambele fabrici, şi nu există training pentru siguranţă, chiar dacă aceştia intră în contact cu uleiuri şi lipici în timpul producţiei, potrivit organizaţiei.

Li estimează că produsele fabricate sub brand reprezintă mai puţin de 5% din comenzile totale ale ambelor fabrici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.