Weakly Supervised Photo Enhancer for Digital Cameras sau WESPE, pe scurt, este un proiect derulat de o echipă de cercetători care încearcă să prelucreze fotografiile realizate cu telefonul mobil, cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială, astfel încât calitatea acestora să fie comparabilă cu cea a camerelor profesionale. Echipa de cercetători care lucrează la acest proiect este condusă de un român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi au crescut semnificativ în calitate în ultimii ani, camerele foto ale telefoanelor mobile nu au suportul hardware necesar pentru a putea realiza fotografii de o calitate comparabilă cu cea a DSLR-urilor.

Dimensiunile reduse ale dispozitivelor mobile impun folosirea unui senzor mic şi a unor lentile compacte, care nu se pot compara cu dotările unui aparat foto profesional şi nu pot produce rezultate asemănătoare, în ciuda afirmaţiilor venite dinspre departamentele de marketing ale producătorilor de smartphone-uri.

Proiectul WESPE este pus la punct de o echipă din cadrul universităţii tehnico-ştiinţifice ETH din Zurich, Elveţia, condusă de românul Radul Timofte, absolvent al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi.

Scopul final al WESPE este îmbunătăţirea fotografiilor realizate cu smartphone-ul, astfel încât să fie aduse la nivelul celor făcute cu un aparat foto profesional. În acest scop, se foloseşte un AI care traversează în prezent un proces de învăţare.

AI-ul este antrenat cu fotografii făcute atât cu telefoanele mobile, cât şi cu DSLR-urile. Prin comparaţie, se speră că AI-ul va învăţa diferenţa şi va aplica automat modificările necesare pentru ca şi fotografiile făcute cu telefonul să arate precum cele realizate cu un DSLR.

Există şi un site unde utilizatori pot încărca propriile fotografii făcute cu telefonul pentru ca acestea să treacă prin procesul automat de îmbunătăţire realizat de AI.

Deşi procesarea fotografiilor este evidentă şi de multe ori chiar aduce un progres, rezultatul nu se poate spune că este încă de nivelul unui DSLR. Oricum, proiectul WESPE este departe de finalizare, iar AI-ul va deveni din ce în ce mai bun, pe măsură ce primeşte mai multe informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.