Conform celebrului antreprenor Elon Musk, ambiţiile marilor puteri de a domina zona inteligenţei artificiale ar putea cauza un nou război mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elon Musk ne-a obişnuit deja cu declaraţii surprinzătoare, uneori chiar şocante. Însă, cele mai recente postări pe Twitter ale acestuia depăşesc doza de atipic cu care şeful Tesla, SpaceX şi a altor companii se înconjoară.

Declaraţiile lui Musk par să fie generate de ultimele teste nucleare făcute de Coreea de Nord, dar şi de o declaraţie pe care Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a dat-o recent privind inteligenţa militară.

“Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligenţă artificială va conduce lumea”, a spus Putin, scoţând în evidenţă ambiţiile Rusiei, dar şi ale altor ţări în acest domeniu.

Dincolo de gadgeturi şi aplicaţii ca zone de iniţiere a algoritmilor, inteligenţa artificială este văzută ca un instrument extrem de puternic pentru cel care o va controla. Mai mulţi cercetări din acest domeniu au avertizat deja că, în mâinile unor dictatori, AI-ul ar putea fi mijloc de opresiune deosebit de eficient.

Inteligenţa artificială poate fi aplicată de state în domenii care privesc guvernarea, iar regimurile opresive şi cele care cenzurează libertatea de opinie şi accesul la informare o pot folosi ca mijloc de supraveghere şi control.

Musk crede că, daca va fi nevoie, statele autoritate pot obţine cu forţa AI-urile dezvoltate de companiile private, fără ca măcar să deruleze propriile cercetări în acest domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.