Războiul dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, în contextul discuţiilor purtate cu liderul PSD Liviu Dragnea, a fost unul mai degrabă mediatic, iar cele două părţi nu ”s-au luat niciodată de păr”, a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, au avut, joi, o întâlnire cu Mugur Isărescu, pe agenda de discuţii fiind subiecte precum creşterea Robor-ului şi a inflaţiei.

După discuţiile purtate, Dragnea a declarat că PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR, contrar celor spuse în spaţiul public de "unii cu funcţii foarte înalte", referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat recent că "BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD şi că trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României".

Amonizarea politicilor Guvernului cu cele ale BNR este un proces complex, a precizat, luni, Isărescu.

”În esenţă, armonizarea sună bine, se armonizează politicile Guvernului cu ale Băncii Naţionale, e un proces. Pot să vă asigur că nu ne-am luat niciodată de păr. A fost, mai degrabă un război mediatic”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul consideră că discutiile dintre BNR şi reprenzentanţii Guvernului sunt normale.

”Dânsii spun ce vrea votul popular, noi spunem ce vrea economia. Credeţi că e aşa uşor să împaci aceste lucruri? (…) Noi lucrăm cu pietele, dânşii lucrează mai mult cu sondajele de opinie”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a precizat că, în aproape 28 de când conduce BNR, au existat momente mai dificile în ceea ce priveşte armonizarea politicilor dintre cele două instituţii.

BNR a anunţat luni creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

Vineri, indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,54%, cel mai mare nivel din 20 octombrie 2014, când a fost 2,62%.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...