Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut publice vineri scrisorile dintre el şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu pe tema situaţiei economice din România. În scrisoarea trimisă BNR în februarie, Dragnea afirmă că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar şi cu cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare şi spune că este "eronat faptul că inflaţia este datorată politicilor fiscal-bugetare". De asemenea, Dragnea arată că membrii Consiliului de Administraţie al BNR au indus în mediul economic o stare de neîncredere în Guvern. În replică, Mugur Isărescu i-a transmis că revenirea la rata inflaţiei de 3,5% a impus o “întărire graduală a politicii monetare, iar dacă dacă BNR nu ar fi reacţionat în primele două luni ale anului, riscul de inflaţie ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Politica monetară, atribuţia exclusivă a BNR, reprezintă o componentă esenţială a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltări economice accelerate, dar sustenabile şi de durată. În acest sens, consider că politica monetară trebuie să se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere îmi exprim îngrijorarea faţă de măsurile întreprinse la început de an de cătere BNR şi care, în opinia mea, nu reprezintă cea mai potrivită cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, arăta Liviu Dragnea la începutul scrisorii transmise către BNR, în numele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea afirmă în scrisoare, datată 27 februarie 2018, că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar şi cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”O politică monetară bazată pe neîncredere şi pe maximizarea unor riscuri potenţiale nu este în opinia mea o politică favorabilă creşterii economice sustenabile şi poate duce în final la rezultate contrare celor aşteptate. Aceste rezerve pe care le am cu privire la fundamentarea şi pertinenţa măsurilor întreprinse în ianuarie şi februarie sunt determinate de comunicările dvs. publice, inclusiv de minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din 7 februarie 2018. Se menţionează în documentul citat faptul că membrii CA au remarcat incertitudinile legate de transferul către angajaţi a contribuţiilor sociale, precum şi de potenţialele corecţii fiscale efectuate în acest an în vederea încadrării deficitului bugetar în plafonul de 3% din PIB. În aprecierea mea, într-o instituţie publică asemenea remarci nu îşi au locul la mai puţin de o lună de aplicare a politicii bugetare configurate prin Legea bugetului de stat nr. 3/2018”, arată preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Dragnea, membrii Consiliului de Administraţie al BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern, iar o măsură de politică monetară, respectiv majorarea ratei dobânzii, bazată pe suspiciuni cu privire la activitatea Executivului nu reprezintă o politică monetară corectă.

Liderul social-democraţilor a afirmat că "este eronat faptul că inflaţia este datorată politicilor fiscal-bugetare".

”În mod eronat se consideră că puseul inflaţionist apare din cauza politicilor fiscale şi de venituri. (...) După cum sunt convins că ştiţi, principalele cauze care au determinat inflaţia nu ţin de acţiunea guvernamentală. (...) În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă adresez dvs. pentru a vă solicita o motivaţie tehnică şi foarte argumentată cu privire la majorarea repetată, încă de la începutul anului, a ratei dobânzii de politică monetară”, mai spune Liviu Dragneaîn scrisoarea trimisă lui Mugur Isărescu.

În replică, Mugur Isărescu i-a transmis lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare datată 28 martie 2018, că este de acord să existe un dialog între Parlament, Guvern şi BNR, pentru a îmbina politicile monteare şi guvernamentale.

“Membrii Consiliului de Administraţie ai BNR au analizat scrisoarea dumneavostră privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici şi a componentelor mix-ului de politici economice. Răspundem invitaţiei dumneavoastră la un dialog constructiv între Parlament, Guvern, BNR, în baza Legii 313/2004 şi a prevederilor privind băncile centrale din Tratatul de Funcţionare a Uniuni Europene, cu scopul de a realiza o îmbinare mai bună între politicile guvernamentale şi politica monetară a BNR”, se arată în scrisoarea trimisă de către Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR spune că revenirea la rata inflaţiei de 3,5% a impus o “întărire graduală a politicii monetare".

”În scopul revenirii inflaţiei la un nivel pognozat de 3,5% în decembrie 2018, respectiv la limita superioară a intervalului ţintit, s-a impus o întărire graduală a politicii monetare, începând cu semestrul II 2017, la început prin îngustarea coridorului de dobânzi din jurul ratei de politică monetară. Întărirea a fost impusă de altfel şi de condiţiile pieţei. În final, majorarea ratei de politică monetară a fost determinată atât de accelerarea inflaţiei, cât şi de faptul că efecle politicii monetare apar cu o anumită întârziere”,  se mai arată în scrisoare.

Tot BNR spune că, dacă nu ar fi reacţionat în primele două luni ale anului, riscul de inflaţie ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar.

“O eventuală lipsă de reacţie din partea BNR, atât în primele două luni ale anului, cât şi în perspectivă, ar amplifica riscul ancorării aştepătrilor inflaţioniste la un nivel crescut, deoarece agenţii economici, inclusiv instituţiile internaţionale, ar fi interpretat lipsa de reacţia a BNR ca pe o acceptare tacită, pe termen mediu şi lung, a respecivului nivel de inflaţie. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului”, a mai transmis BNR.

Joi, conducerea BNR s-a întâlnit cu şi premierul Viorica Dăncilă, cu preşedintele Camerei Deputa'ilor, Liviu Dragnea, cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi cu consilierul premierului, Darius Vâlcov, discuţiile, care au durat aproximativ trei ore, având loc în biroul lui Dragnea din Parlament.

La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea a spus că a transmis conducerii BNR că PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR, contrar celor spuse în spaţiul public de "unii cu funcţii foarte înalte", referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că "BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD şi că trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României". De asemenea, referindu-se şi la intenţia de mediere anunţată de preşeditele Iohannis, Dragnea a spus că nu este necesară o mediere.

Dragnea mai precizat că îşi menţine declaraţiile conform cărora funcţionari din BNR îşi coordonează declaraţiile cu cele ale opoziţiei, menţionând că niciodată nu a spus că ar fi vorba despre guvernatorul Mugur Isărescu.

El a afirmat că a avut loc o întâlnire foarte bună şi că va fi făcută publică corespondenţa cu BNR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.