Iranul a răspuns propunerii înaltului diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell, care vizează salvarea acordului nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale şi caută o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică principalul negociator iranian în domeniul atomic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am împărtăşit ideile propuse, atât pe fond, cât şi pe formă, pentru a deschide calea pentru încheierea rapidă a negocierilor de la Viena”, a scris Ali Bagheri Kani pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii despre poziţia Iranului.

”Din partea Iranului, suntem pregătiţi să încheiem negocierile într-un timp scurt, dacă cealaltă parte ar fi pregătită să facă acelaşi lucru”.

Marţea trecută, Borrell a spus că a propus un nou proiect de text, pentru a reînvia acordul prin care Iranul şi-a redus programul nuclear în schimbul scutirii de sancţiunile economice.

Preşedintele Donald Trump a renunţat la acord în 2018 şi a reimpus sancţiunile SUA, determinând Iranul să încalce limitele nucleare ale acordului.

Acordul privind planul cuprinzător de acţiune comun şi-a propus să îngreuneze capacitatea Iranului de a acumula material fisionabil pentru o armă nucleară, o ambiţie pe care Iranul a negat-o de mult, spunând că programul său atomic are scopuri paşnice.

Marţea trecută, Departamentul de Stat a declarat că examinează propunerea lui Borrell şi că va răspunde UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.