Companiile Orange şi Proximus au selectat Nokia pentru construcţia de reţele 5G în Belgia, renunţând la Huawei pe fondul presiunilor americane de a exclude echipamentele de telecomunicaţii ale companiei chineze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile sunt printre primele luate de operatori comerciali din Europa de a exclude Huawei din reţele de generaţie viitoare şi survin după luni de presiuni diplomatice din partea Washingtonului, care acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj.

Capitala belgiană Bruxelles este locul unde se află sediul NATO şi Executivul şi Parlamentul Uniunii Europene, fiind un motiv de îngrijorare specială pentru agenţiile de informaţii americane.

”Belgia depindea în proporţie de 100% de furnizorii chinezi de reţele de telecomunicaţii, iar cei care lucrează la NATO şi UE efectuau apelurile telefonice prin intermediul acestor reţele”, a declarat John Strand, consultant independent danez în domeniul telecomunicaţiilor.

Acesta a mai spus că ”operatorii dau un semnal că este important să ai accces la reţele sigure”.

Statele Unite au salutat deciziile luate de operatorii Orange Belgium şi Proximus, care au un acord de folosire în comun a reţelei.

”Este cel mai recent exemplu al evaporării acordurilor Huawei şi o nouă confirmare a tendinţei mondiale spre furnizori de încredere”, a declarat Keith Krach, subsecretar al Departamentului de Stat pentru creştere economică, energie şi mediu.

Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume, neagă cu tărie acuzaţiile americane şi a criticat puternic apelurile SUA de blocare a accesului său la reţelele 5G.

Cu toate acestea, compania chineză a anunţat vineri că acceptă deciziile luate de Orange Belgium şi Proximus.

Companiile nu au dezvăluit valoarea contractelor. Acţiunile Nokia au urcat vineri cu circa 3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.