Facebook a închis peste 1.800 de conturi şi pagini din Thailanda, Rusia, Ucraina şi Honduras, pentru a combate propaganda politică înşelătoare şi utilizarea abuzivă a serviciului de socializare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivelul celor patru ţări, un total de 294 de conturi, 1.509 pagini şi 32 de grupuri au fost închise pentru ceea ce compania numeşte ”un comportament neautentic coordonat”.

Aceste pagini şi conturi aveau cumulat peste 274.000 de urmăritori.

Compania a început să închidă astfel de conturi în urma criticilor venite din partea guvernelor şi a grupurilor de protejare a drepturilor, la nivel mondial, pentru că nu a creat suficient de rapid instrumentele necesare pentru a combate conţinutul extremist şi propaganda.

”Nu vedem o legătură între ei, dar cu toţii folosesc reţele de conturi false pentru a înşela oamenii despre cine sunt şi ce fac”, a declarat Nathaniel Gleicher, director pentru  politică de securitate cibernetică.

Facebook a luat măsurile pe baza comportamentului înşelător şi nu a naturii conţinutului postat, a explicat Gleicher.

Conturile eliminate din Thailanda utilizau ”persoane fictive” pentru a promova informaţii despre politica thailandeză, relaţiile americano-chineze, protestele din Hong Kong şi critici la adresa activiştilor democraţi din Thailanda.

“Am putut să stabilim că unele activităţi ale acestei reţele au avut legătură cu o persoană din Thailanda asociată cu publicaţia New Eastern Outlook din Moscova, finanţată de guvernul rus”, a arătat Gleicher.

Conturile şi paginile din Rusia şi o regiune din Ucraina, care au discutat politica din Ucraina şi au criticat guvernul ucrainean, folosind conturi false în numele unor jurnalişti sau ofiţeri de armată, au fost închise înainte de alegerile care au avut loc săptămâna trecută în Ucraina.

În Honduras, Facebook a anunţat că a eliminat conturi şi pagini false care publicau conţinut pozitiv despre preşedintele ţării, iar unele activităţi aveau legătură cu persoane care se ocupă media socială pentru guvern.

Facebook a anunţat că intensifică ritmul investigaţiilor pentru depistarea conturilor false şi a comportamentului neautentic. Astfel, de la începutul acestui an compania a efectuat aproape trei duzini de campanii de închidere a unor conturi, la nivel global, cu mult peste cele aproximativ două duzini efectuate pe ansamblul anului 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.