Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru modificarea hotărârii 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”. Actul normativ are în vedere majorarea plafonului pentru Programul cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” de la 62 de miliarde euro la 68 de miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest Program este o facilitate care se încheie între Ministerul Finanţelor, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, mai precizează comunicatul de presă al Guvernului

Valoarea obligaţiilor emise şi nerambursate în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 59,4 miliarde de euro.

În contextul planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice previzionat pe anul 2024, se estimează un volum al obligaţiunilor în valoare de aproximativ 8,5 – 9,5 miliarde de euro.

În perioada ianuarie-decembrie 2024 sunt scadente emisiuni de euro obligaţiuni în valoare de 3,42 miliarde de euro.

Creşterea plafonului cu suma de şase miliarde de euro, de la 62 la 68 de miliarde de euro, oferă posibilitatea Ministerului Finanţelor să continue utilizarea cadrului general al Programului MTN pentru a emite titluri de stat pe pieţele internaţionale în vederea îndeplinirii planului de finanţare aferent anului 2024, înainte ca titlurile să ajungă la scadenţă, mai arată sursa citată.

Dobânda medie este estimată în acest an la 5,815% şi este calculată ca o medie a randamentelor titlurilor de stat emise de România cu maturităţi standard de 12 ani, 15 ani şi 30 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.