Euro a scăzut marţi la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, în tandem cu bursele de acţiuni, în condiţiile în care temerile de recesiune în zona euro s-au intensificat, alimentate de preţurile mari ale gazelor şi de războiul din Ucraina, care nu dă semne de atenuare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Euro a coborât cu până la 1,77%, la 1,0237 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2022. Ulterior, declin s-a atenuat la 1,66%.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de valute importante, a urcat cu 1,532%, după ce a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2022.

Dolarul este considerat ca un plasament sigur în perioadele de incertitudini economice acute.

Yenul japonez a coborât cu 0,15%, la 135,89 unităţi pentru un dolar, în timp ce lira sterlină a scăzut cu  1,66%, la 1,1904 dolari pe unitate.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 8,6% în iunie, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să informeze în prealabil pieţele cu privire la intenţia sa de a majora ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, la reuniunea sa din iulie.

Cu toate acestea, temerile tot mai mari de recesiune pot limita capacitatea băncii centrale de a înăspri politica monetară.

Indicele economic Sentix din iulie a arătat luni că moralul investitorilor din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din mai 2020, indicând o recesiune ”inevitabilă”.

Inflaţia record în Europa a fost favorizată de creşterea vertiginoasă a preţurilor gazelor în ultimele luni.

Preţurile gazelor naturale în Europa şi-au extins luni creşterea, urcând la maxime nemaiîntâlnite de la începutul lunii martie, deoarece grevele planificate în Norvegia au contribuit la problemele pieţei legate de reducerile livrărilor din Rusia.

Preţul gazului cu termen pe o lună, la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a crescut marţi cu 7,8%, ajungând la 175,5 euro (180,8 dolari) pe megawatt-oră.

Toţi aceşti factori au lovit puternic euro. Moneda zonei euro a pierdut peste 9% din valoarea sa faţă de dolar de la începutul anului. Forţa dolarului continuă, între timp, pe măsură ce investitorii cu aversiune la risc caută un adăpost sigur, iar Rezerva Federală a Statelor Unite se angajează în ceea ce pare a fi un program agresiv de majorare a dobânzii cheie.

Euro a scăzut, de asemenea, faţă de lira sterlină, ajungând la 0,8595 lire pe unitate, până la mijlocul după-amiezii, şi cu aproximativ 1,2% faţă de yenul japonez, el însuşi aproape de minimele de mai multe decenii faţă de un dolar.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,94%, iar indicele global MSCI cu 1,83%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.