EDPR, al doilea cel mai important jucător de pe piaţa energiei verzi din România, a anunţat noi investiţii în România, astfel că urmează să pună în funcţiune a doua baterie de stocare a energiei, procesul fiind aproape de finalizare, a declarat João Manso Neto, CEO al EDP Renewables.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În acest moment avem în construcţie a doua baterie de stocare a energiei, procesul este aproape de finalizare. Prima baterie finalizată în România stochează energia produsă de eoliene, a doua baterie - în momentul finalizării - va stoca energia produsă de panouri fotovoltaice. Deşi investiţia directă în baterii nu aduce un profit imediat, investiţia era necesară pentru prezenţa pe termen lung. Şi cred că şi piaţa, cumpărătorii de energie, vor solicita astfel de spaţii de stocare. Şi noua baterie pe care o construim în România va stoca 1 MW", a declarat João Manso Neto, CEO al EDP Renewables, într-o întâlnire cu presa.

Compania a împlinit 10 de ani de la primul megawat produs în România.

"Avem de gând să ne extindem activitatea în România, există suficiente oportunităţi de dezvoltare în România. România încă se bazează mult pe cărbune, care trebuie înlocuit, iar sursele regenerabile de energie sunt cea mai ieftină metodă de tranziţie, indiferent că vorbim de energia bazată pe soare sau vânt. Mai ales că România are toate avantajele oferite de natura geografică. Suntem deja o prezenţă puternică pe piaţă, avem deja specialiştii. Nu avem nevoie de subvenţii din partea statului, dar e nevoie de un mediu legislativ clar, cu retribuţii la nivelul celorlalte ţări europene. Practic tot ce există în celelalte ţări unde suntem prezenţi, în Italia, în Polonia. E nevoie de acorduri pe termen lung, proceduri şi reglementări pe termen lung. Suntem optimişti că acest lucru se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu. Suntem pregătiţi", a adăugat el.

Reprezentantul EDP Renewables afirmă că în România societatea va continua să investească atât în tehnologia bazată pe vânt, cât şi pe soare.

"Sunt multe regiuni în care vântul bate suficient de puternic pentru a crea platforme eoliene noi, dar şi regiuni cu o prezenţă constantă a soarelui. Suntem pregătiţi pentru un mix de investiţii vânt-soare. De asemenea, suntem în plin proces de întârire a echipei din România, suntem mereu în căutarea de specialişti. Şi nu ne-am oprit niciodată din realizarea de studii pentru locaţii noi de afaceri", precizează el.

João Manso Neto spune că vrea să investească pe termen lung în România.

"În timp ce alţii caută doar investiţii care să aducă un profit în cel mai scurt timp posibil, noi gândim un pic diferit, vrem să investim pe termen lung în România. Dar pentru investiţii e nevoie de un mediu legislativ favorabil, unul pe termen lung! Ţinta nu sunt megawaţii, cât mai mulţi, ci megawaţi profitabili. Dacă pot să contruiesc 100 de megawaţi profitabili în România, o voi face. Dacă e loc de 300 de megawaţi profitabili, nu e o problemă, vom face şi asta", mai spune el.

Întrebat dacă este interesat de activele CEZ din România, João Manso Neto a spus că preferă să dezvolte afaceri de la zero.

"Noi nu suntem investitori în baze energetice gata construite, noi dezvoltăm parcuri de la zero. În mod normal nu cumpărăm afaceri gata construite, nu în asta constă competivitatea. Preferăm dezvoltarea de la zero. Suntem creatori", a răspuns João Manso Neto.

De asemenea, în opinia sa, la nivel global e o cerere tot mai mare pentru energie din surse verzi, surse regenerabile.

"E o cerere care nu ţine cont de culoarea politică, de tipul regimului politic. Un exemplu ar fi chiar Statele Unite, ştim toţi că preşedintele american nu este un fan al energiei regenerabile. Şi cu toate acestea, astăzi în Statele Unite sunt cei mai mulţi investitori din toate timpurile. Pentru că e ieftin, pentru că îţi garantează competivitate. Nu ai cum să opreşti o astfel de dezvoltare, indiferent de ce ai face sau spune. Indiferent de crizele politice, Statele Unite, Europa şi Brazilia produc tot mai multă energie verde. La nivel global, eoliene, parcurile de fotovoltaice devin tot mai profitabile", subliniază el.

Profitabilitatea companiei vine din identificarea de pieţe ignorate din alţii, mai spune acesta.

"Noi am fost primii care am ales să mărim substanţial bugetele de investiţii, când lucrurile au devenit clare şi pentru competitiori, au început şi ei să crească bugetele. Secretul e să anticipezi unde şi cât să investeşti. Toată lumea investeşte în Statele Unite, noi avem 5 GW de instalaţii pe teritoriul american, dar pentru noi cei 5 GW reprezintă doar 15% din toate investiţiile noastre. Profitabilitatea vine din identificarea de pieţe ignorate din alţii, secretul e să fi cu un pas înaintea concurenţei, să dai tu tonul. Deşi businessul este în continuă creştere ca număr de investiţii şi tehnologia aleasă, provocarea e să păstrezi procentul profitabilităţii, pe asta ne concentrăm", precizează João Manso Neto.

La nivel global, EDPR are aproape 25 TWh de energie produsă de vânt şi soare, iar numărul de angajaţi se apropie de pragul de 1.500 de salariaţi.

"În România avem 32 de angajaţi, iar indirect - prin furnizori şi subcontractarea unor procese - avem aproape 120 de salariaţi care se bazează pe parcurile noastre de energie. Dar avem de gând să facem noi recrutări. În cei 10 de ani prezenţă în România investiţii noastre se aproprie de 1 miliard de euro. Dar investiţiile nu se opresc. Ne axăm acum pe două zone: convingerea autorităţilor că e nevoie de acorduri pe termen lung şi pregătirea de proiecte noi - momentan zona tehnică. În următorii doi ani avem de gând să investim cel puţin 30 de milioane de euro în România. Pentru generarea unui singur megawat e nevoie de o investiţie de 1 milion - 1,1 milioane de euro. Noi am ales să investim în România pentru că am anticipat faptul că e o piaţă cu potenţial imens pentru creştere", precizează el.

Managerul consideră că  România e o piaţă care ar putea să renunţe în totalitate la cărbune şi să se bazeze doar pe energia produsă de vânt şi soare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.