Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut luni Curţii Supreme a Statelor Unite să blocheze ordinul unui judecător conform căruia fiscul (IRS) trebuie să pună la dispoziţia Comisiei pentru căi şi mijloace Camerei Reprezentanţilor declaraţiile sale fiscale pe ani de zile, la sfârşitul acestei săptămâni, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea de a amâna executarea ordinului judiciar în aşteptarea unui recurs planificat a venit în timp ce Trump a pierdut o tentativă de a anula ordinul la o curte federală de apel.

”Acest caz ridică întrebări importante cu privire la separarea puterilor, care va afecta fiecare viitor preşedinte”, au spus avocaţii lui Trump în cererea lor de urgenţă adresată preşedintelui John Roberts.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Şeful Curţii Supreme are autoritate asupra unor astfel de petiţii din cazurile care decurg de la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtului olumbia.

Avocaţii lui Trump au cerut instanţei să acţioneze până miercuri pentru a amâna o hotărâre a curţii de apel care a deschis calea pentru ca IRS să prezinte declaraţiile fiscale joi.

Amânarea i-ar da timp lui Trump să ceară în mod oficial înaltei curţi să audieze un recurs la hotărâre.

Dar avocaţii au mai spus că Curtea Supremă ar putea lua în considerare solicitarea de luni ca fiind o cerere de audiere a cazului.

Solicitarea lui Trump acuză Comisia din Camera Reprezentanţilor că încearcă să obţină declaraţiile fiscale ale lui Trump numai în scopul de a le face publice, şi nu pentru o revizuire a auditurilor IRS ale preşedinţilor, aşa cum a declarat aceasta.

Avocatul lui Trump, William Consovoy, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Dacă Curtea Supremă acceptă cererea lui Trump, aceasta ar putea împiedica comisia controlată de democraţi să primească banii pentru încă câţiva ani - cel puţin.

Un caz de la Curtea Supremă de contestare a ordinului ar putea dura luni sau chiar mai mult pentru a fi soluţionat. Şi dacă republicanii recâştigă controlul majoritar în Camera Reprezentanţilor la viitoarele alegeri intermediare, înainte ca acest caz de la Curtea Supremă să fie soluţionat, este aşteptat ca aceştia să pună capăt încercării de trei ani a Comisiei pentru căi şi mijloace de a obţine declaraţiile fiscale ale lui Trump.

Comisia a solicitat declaraţiile fiscale ale lui Trump şi cele ale entităţilor de afaceri afiliate, ca parte a unei investigaţii a modului în care IRS auditează declaraţiile fiscale prezidenţiale.

IRS, care este o divizie a Departamentului de Trezorerie, are mandat legal să auditeze declaraţiile fiscale anuale ale preşedinţilor în exerciţiu.

Comisia a solicitat âîn instanţă  declaraţiile fiscale ale lui Trump pentru perioada 2015 până în 2020, după ce secretarul de atunci al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a refuzat să se conformeze cererii sale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.