CVS Health, Walgreens Boots Alliance şi Walmart au convenit să plătească aproximativ 13,8 miliarde de dolari pentru a rezolva mii de procese cu autorităţile statale, locale şi tribale din SUA, care acuză lanţurile de farmacii de manipularea greşită a analgezicelor opioide, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CVS a declarat miercuri că a fost de acord să plătească aproximativ 5 miliarde de dolari în 10 ani, iar Walgreens a dezvăluit într-un document depus la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare din SUA (SEC) că a fost de acord să plătească aproximativ 5,7 miliarde de dolari în 15 ani.

Niciuna dintre companii nu a recunoscut fapte greşite.

Walmart a acceptaT să plătească 3,1 miliarde de dolari, în mare parte în avans, potrivit unor două persoane familiare cu chestiunea.

Paul Geller, unul dintre avocaţii care au negociat pentru guverne, a spus că înţelegerile cu farmaciile „”vor aduce miliarde de dolari în plus comunităţilor care caută cu disperare fonduri pentru combaterea epidemiei” de dependenţă de opioide.

”Ştim că practicile de distribuire nesăbuite, bazate pe profit, au alimentat criza; dar ştim la fel de sigur că, cu sisteme mai bune şi cu respectarea adecvată a avertismentelor, farmaciile pot juca un rol direct în reducerea abuzului de opioide şi în salvarea de vieţi", a spus Geller.

Juristul general al CVS, Thomas Moriarty, a declarat într-un comunicat că CVS a a fost încântată să rezolve cazul şi că acordul este ”în interesul tuturor părţilor, precum şi al clienţilor, colegilor şi acţionarilor noştri”.

Walgreens a declarat în declaraţia sa la SEC că „ crede în continuare că are o apărare juridică puternică” şi că se va apăra cu fermitate împotriva oricăror procese viitoare care nu sunt acoperite de acord.

Atât CVS, cât şi Walgreens au spus că acordurile lor nu vor fi definitive până când nu vor fi stabiliţi anumiţi termeni non-monetari şi că suma totală ar putea fi redusă dacă nu vorv participa suficienţi reclamanţi guvernamentali.

Walmart nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Acordul propus, care ar fi primul acord la nivel naţional cu companiile farmaceutice cu vânzare cu amănuntul, urmează acordurilor naţionale pentru opioideconvenite cu producătorii şi distribuitorii de medicamente, în valoare totală de peste 33 de miliarde de dolari.

În peste 3.300 de procese, începând din 2017, guvernele de stat şi locale au acuzat producătorii de medicamente că au minimalizat riscurile medicamentelor lor opioide pentru durere, iar distribuitorii şi farmaciile că au ignorat semnele conform cărora reţetele sunt deviate în trafic ilegal.

CVS, Walgreens şi Walmart sunt cele mai mari trei farmacii de vânzare cu amănuntul din ţară după cota de piaţă.
Dacă acordul lor va deveni definitiv, va pune capăt procesului extins, de ani de zile, legat de opioide, deşi cazurile sunt încă pe rol împotriva operatorilor de farmacii mai mici, mai concentraţi pe regiune, inclusiv Rite Aid şi Kroger.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.