Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile articolului 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind privatizarea SC "Roman" - S.A. Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma Societăţii Comerciale "Roman" - S.A. sunt neconstituţionale. Acest articol viza modul în care Consiliul Local Braşov a preluat unitatea specializată în agent termic de la Roman S.A.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CCR anunţă, într-un comunicat de presă transmis joi, că a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.13 din OUG 115/2003 privind privatizarea Societăţii Comerciale "Roman" - S.A. Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma Societăţii Comerciale "Roman" - S.A şi a admis excepţia, stabilind că articolul este neconstituţional. 

Articolul respectiv prevede transferul cu plată către Consiliul Local Braşov a entităţii CAF SA, desprinsă din Roman SA şi specializată în producţia de agent termic. Transferul avea loc prin compensare cu datoriile pe care uzina le avea la bugetul local. 

"Se mandatează APAPS să acţioneze pentru aprobarea în organul de conducere al Societăţii Comerciale Roman - S.A. Braşov a transferului cu plată a filialei S.C. CAF - S.A. către Consiliul Local Braşov, prin compensare cu toate datoriile Societăţii Comerciale Roman - S.A. Braşov către acesta, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri la bugetele locale. La data transferului toate datoriile Societăţii Comerciale Roman - S.A. Braşov către Consiliul Local Braşov se sting. Transferul filialei S.C. "CAF" - S.A. către Consiliul Local Braşov se va face în perioada cuprinsă între data semnării contractului şi data transferului dreptului de proprietate a acţiunilor către cumpărător", prevede articolul 13 din OUG 115.

Potrivit CCR, Consiliul Local "nu are personalitate juridică şi, prin urmare, nu poate avea patrimoniu propriu, astfel încât nu poate exercita drepturi şi obligaţii proprii în cadrul raporturilor juridice". 

"Dimpotrivă, unitatea administrativ-teritorială, în calitatea sa de subiect de drept public titular de patrimoniu, în sensul de drepturi şi obligaţii pe care le exercită în legătură cu bunurile din domeniul său public sau privat, este reprezentată în cadrul raporturilor juridice de către consiliul local, acesta din urmă exercitând drepturile şi asumându-şi obligaţiile existente în patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale. Aplicând acest considerente de principiu la prezenta cauză, Curtea a reţinut că transferul cu plată a filialei S.C. „CAF" - S.A. către Consiliul Local Braşov, prin compensare cu toate datoriile Societăţii Comerciale "Roman" - S.A. Braşov către acesta, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri la bugetele locale, contravine dispoziţiilor art.121 alin.(2) din Constituţie, prin încălcarea statutului juridic constituţional şi legal de autoritate administrativă a consiliului local, care nu poate fi el însuşi titular de drepturi şi obligaţii asupra bunurilor domeniale, ci doar să le exercite în numele unităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezintă", mai arată judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei. 

Decizia CCR este definitivă şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal. 

Uzina Roman din Braşov a fost iniţial fabrică de armament, fiind înfiinţată în 1938, iar din anul 1953, după naţionalizare, a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabrice autocamioane. Problemele uzinei au început în anul 2006, când mii de oameni au fost concediaţi, 80% din acţiuni fiind preluate de Asociaţia Pro Roman Braşov, iar preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit Ioan Neculaie. În următorii opt ani, fabrica a fost disputată în instanţă, iar în 2015 uzina a revenit Asociaţiei Pro Roman, al cărei preşedinte este omul de afaceri Ioan Olaru. În prezent, fabrica are datorii de 90 de milioane de lei, se află într-un plan de reorganizare, după ce iniţial a fost în insolvenţă timp de mai mulţi ani, şi mai are 300 de angajaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.