Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut, marţi, rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi rezervele minime obligatorii, dar a decis ”îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În comunicatul emis după şedinţa de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea fermă" a lichidităţii din sistemul bancar.

”Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 puncte procentuale de la ±1,25 puncte procentuale. Astfel, începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare se reduce la 2,75%”, se arată în comunicat.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente va fi de +/-1,25%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi vor primi pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,75% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile vor plăti Băncii Naţionale o dobândă de 2,75% pe an.

În şedinţa din 3 ocombrie, BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00.

Cei nouă membri actuali ai Consiliului de Administraţie al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.