Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut marţi băncilor din zona euro cu operaţiuni în Rusia să se retragă rapid din această ţară, un îndemn explicit rar din partea instituţiei financiare, făcut la mai mult de un an de la invazia rusă în Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că este important ca băncile să rămână foarte concentrate pe reducerea în continuare a expunerilor şi, în mod ideal, să iasă de pe piaţă cât mai curând posibil”, a declarat Andrea Enria, supraveghetorul şef al Băncii Centrale Europene, la o conferinţă.

La mai bine de un an de război din Ucraina, o mână de bănci europene, inclusiv Raiffeisen Bank International din Austria şi UniCredit din Italia, încă generează venituri în Rusia.

Enria a recunoscut că băncile nu mai acordă noi împrumuturi în Rusia şi că este dificil de vândut din cauza presiunilor din partea Moscovei, inclusiv a cerinţei de aprobare prezidenţială.

Dar el a subliniat necesitatea unor măsuri suplimentare.

”Acesta este un proces pe care nu doar îl apreciem, dar facem presiuni puternice asupra băncilor pentru a-l îndeplini, deoarece există un risc reputaţional uriaş (implicat) în continuarea activităţii în Rusia”, a spus el.

Raiffeisen şi UniCredit, care spun că îşi reduc afacerile în Rusia, joacă un rol important pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiunile occidentale.

Raiffeisen, cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, a declarat că examinează o divizare sau o vânzare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.