Bănci spaniole precum Banco Popular Espanol şi BBVA ar putea fi nevoite să returneze clienţilor care au contractat credite ipotecare sume de ordinul miliardelor de euro, reprezentând dobânzi incorecte, în urma unei decizii definitive a Curţii Europene de Justiţie, informaţie care a dus la scăderea acţiunilor acestora cu până la 10%, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împrumutaţii care au plătit dobânzi prea mari pentru creditele imobiliare contractate anterior unei măsuri de plafonare luate de autorităţi în mai 2013 au dreptul să îşi recupereze banii de la bănci, au decis miercuri judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit Curţii, limitarea rambursării banilor este ilegală, iar clienţii nu ar trebui să fie supuşi unor termeni incorecţi.

Acţiunile Banco Sabadell au scăzut cu până la 7,5%, iar cele ale Banco Popular  cu până la 10,5%, cel mai amplu declin în cadrul indicelui IBEX 35.

”Decizia vine ca o surpriză şi este un moment prost pentru băncile spaniole, care majoritatea vor fi nevoite să constituie provizioane suplimentare”, a declarat Daragh Quinn, analist la Keefe Bruyette & Woods.

BBVA a estimat în iulie că impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, în timp ce CaixaBank a anunţat atunci că ar trebui să returneze clienţilor până la 1,25 miliarde de euro. . CaixaBank a provizionat deja 5515 milioane de euro în acest scop.

Riscul de returnare a banilor a existat pentru băncile spaniole încă de când Curtea Supremă a ţării a declarat ilegali termenii creditelor ipotecare care împiedicau scăderea costurilor de împrumut odată cu dobânzile de referinţă.

În aprilie, o curte din Madrid a ordonat unor 40 de bănci, între care CaixaBank, să returneze împrumutaţilor dobânzile suplimentare plătite de aceştia după decizia Curţii Supreme din mai 2013.

Banco Sabadell nu este afectată de decizia Curţii Europene, iar clauzele sale au fost legale şi transparente, a spus un purtător de cuvânt al acesteia. Banca a renegociat unele clauze şi a format provizioane, a precizat el.

Decizia nu afectează solvabilitatea sau soliditatea Banco Popular, a arătat un purtător de cuvânt al instituţiei financiare, precizând că impactul total al deciziei este de 639 de milioane de euro, iar banca a provizionat deja 305 milioane de euro.

Oficialii BBVA şi ai CaixaBank nu au dorit să comenteze.

Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, nu este afectată de decizie, pentru că nu foloseşte plafoane pentru contractele de credite ipotecare.

Majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate în funcţie de dobânda de referinţă Euribor, potrivit Băncii Spaniei, care estimează că în 2009 o treime din ipoteci aveau ataşate dobânzi minime şi maxime. În condiţiile în care Euribor a scăzut de la 5,39% în 2008 la un minim record de 0,074% în noiembrie, clienţii cu credite care au ataşate plafoane pentru dobânzi nu au beneficiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.