Autorităţile austriece au cerut Raiffeisen Bank International (RBI) să renunţe la preluarea unei participaţii la Strabag, companie care ar avea legături cu oligarhul rus Oleg Deripaska, temându-se de o reacţie din partea Statelor Unite, au spus oameni familiarizaţi cu chestiunea, o lovitură pentru planurile RBI de a debloca fondurile din Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RBI, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, doreşte să cumpere o participaţie la grupul de construcţii Strabag, legat de Oleg Deripaska, pentru 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), o afacere contestată care a reînnoit presiunea internaţională asupra băncii austriece.

În ultimele săptămâni, oficialii băncii centrale austriece au avertizat RBI cu privire la tranzacţie, avertizând că aceasta ar putea fi inversată dacă SUA sancţionează banca, a spus o persoană care are cunoştinţă directă de aceste discuţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Banca centrală este responsabilă de supravegherea sancţiunilor occidentale în Austria şi, de asemenea, veghează pentru o stabilitate financiară mai largă.

Acţiunile RBI au scăzut cu aproape 4% după articolul Reuters, închizând la 17,38 euro, faţă de o scădere de 0,3% în sectorul bancar european.

RBI cumpără pachetul de acţiuni la compania Strabag, cu sediul în Viena, de la o companie pe care grupul de construcţii a identificat-o ca fiind controlată anterior de Oleg Deripaska.

Mişcarea a fost criticată de Trezoreria SUA, deoarece Deripaska este sancţionat, exacerbând tensiunile dintre Washington şi RBI, care este deja verificată de agenţia de aplicare a sancţiunilor din SUA, OFAC.

Alţi oficiali publici austrieci au avertizat, de asemenea, banca în mod privat împotriva tranzacţiei, crezând că ar putea fi declarată o încălcare a sancţiunilor, au spus două persoane care au cunoştinţă directă a acestor discuţii.

Una dintre aceste persoane a spus că RBI a fost avertizată de autorităţile americane că nu îşi pot da acordul pentru înţelegere şi că ar putea impune o penalizare dacă va continua.

Deşi nu este clar care ar putea fi acea sancţiune, autorităţile americane au puterea de a amenda sau chiar de a face pasul drastic de a exclude o bancă de la plăţile în dolari.

Tranzacţia este jenantă pentru Austria, având în vedere criticile internaţionale la adresa ţării pentru că este prea prietenoasă faţă de Rusia, a declarat pentru Reuters una dintre persoanele care cunoaşte direct gândirea oficialilor.

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că ”achiziţia de acţiuni Strabag rămâne supusă evaluării conformităţii de către RBI”, adăugând că ”nu va cumpăra acţiunile de la domnul Deripaska şi nici de la nicio altă persoană sau entitate sancţionată”.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al lui Deripaska a spus că ”nu a avut nimic de-a face cu Strabag de mult timp” şi nu a comentat, descriind sancţiunile occidentale împotriva lui ca fiind ”total greşite” şi ”bazate pe informaţii false”.

La doi ani după invadare Ucrainei de către Rusia, prezenţa continuă a RBI în Rusia subliniază legăturile dintre Moscova şi Viena - fie prin conductele de gaz ruseşti, fie prin Viena, care serveşte drept centru pentru numerarul din Rusia şi din fostele state sovietice.

Afacerea RBI în Rusia este o generatoare de bani, dar a pătat imaginea grupului. Investitorii au salutat perspectiva acordului Strabag, dar banca a fost forţată să renunţe la o vânzare de obligaţiuni planificată, când obiecţiile SUA au apărut într-un articol al Reuters.

Schimbarea de ton de la Viena, unde oficialii şi miniştrii au încercat până acum să împiedice presiunea internaţională asupra RBI, este o provocare rară pe plan intern pentru banca care face parte dintr-un grup industrial care susţine Austria cu o influenţă politică largă.

RBI a rezistat presiunii de a tăia legăturile cu Moscova, deşi spune că a explorat de mult acest lucru.

Strabag este una dintre cele mai mari firme de construcţii din Europa şi a construit stadionul olimpic pentru Jocurile de iarnă de la Soci şi apartamente de lux la Moscova.

Înalţi oficiali ai Trezoreriei SUA şi-au subliniat îngrijorările în cadrul întâlnirilor cu banca şi autorităţile austriece la începutul acestui an, au declarat surse pentru Reuters.

Ei cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării.

O persoană familiarizată cu gândirea băncii a declarat anterior pentru Reuters că, în lumina poziţiei SUA, banca însăşi se pregătea să renunţe la tranzacţie.

RBI este un colac financiar pentru milioane de clienţi ruşi care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate. Autorităţile de reglementare occidentale doresc ca acest lucru să se schimbe.

Până acum, oficiali austrieci cheie, enervaţi de ceea ce ei văd ca fiind agresiunea americană împotriva unei ţări mici, neutre, au susţinut banca.

Recent, Austria a făcut presiuni asupra Ucrainei să elimine RBI de pe lista neagră ucraineană, refuzând să susţină noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei până când Kievul a făcut acest lucru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.