Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat vineri, după ce o firmă care îmbuteliază apă minerală, Aqua Queen, a anunţat că dă în judecată autoritatea şi alte instituţii ale statului după ce un control a descoperit că apa sa nu respectă parametrii legali, susţinând că inspectorii sanitari veterinari nu controlează sticlele “la raft” şi nu au participat la analizarea de probe în acest caz şi că presa ar fi relatat greşit despre activitatea autorităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reacţia vine după ce, vineri dimineaţă, compania Aqua Queen SRL Bucureşti, care îmbuteliază apă minerală sub marca Aqua Queen, a anunţat că va acţiona în instanţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Sud-Muntenia şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) "ca urmare a prejudiciilor de imagine suferite prin apariţia ştirilor din mass-media", după ce în luna martie a apărut pe lista neagră a produselor care nu respectă normele microbiologice legale.

”Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu are atribuţii şi competenţe legale în monitorizarea şi controlul “la raft” al apelor minerale îmbuteliate şi nu a participat la prelevarea şi analizarea de probe în acest caz, aşa cum apare eronat în articolele din presă”, se arată într-un comunicat transmis vineri de autoritate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

ANSVSA susţine că realizează controlul oficial pentru verificarea respectării cerinţelor privind igiena produselor alimentare, în conformitate cu legislaţie în vigoare, ”în unităţile de producţie de apă minerală, apă de izvor şi producţia de alte ape îmbuteliate”.

În plus, până în prezent, ANSVSA nu a primit citaţie de la instanţa de judecată în vreun dosar cu Aqua Queen SRL Bucureşti, menţionează autoritatea.

Firma Aqua Queen SRL, care susţine că îmbuteliază apă din sursa F1 Frăţeşti şi care a apărut pe lista neagră a produselor care nu respectă normele microbiologice legale, prezentată în martie de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat mai multe controale la începutul lunii martie, în urma cărora a descoperit că mai multe sortimente de apă plată de masă şi de izvor, produse de cinci firme româneşti, aveau depăşeau şi de câteva mii de ori limitele microbiologice admise.

Mărcile de apă declarate neconforme sunt Winny, Aro, Calipso, Izvorul Zânelor şi Aqua Queen.

"Reprezentanţii Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor – afectarea imaginii publice, pierderea clientelei şi rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanţurile de supermarket-uri – cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului”, se arată într-un comunicat transmis vineri de companie.

Aqua Queen SRL susţine că, după publicarea rezultatelor controalelor, a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele acestora ar fi "dovedit clar" că produsele pe care le comercializează sunt în limitele legale.

Firma susţine că laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deţinea acreditare pentru analize, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Aqua Queen, compania susţine că apa pe care o îmbuteliază provine dun sursa omologată F1 Frăţeşti, fără a se preciza judeţul.

În 2014, în urma unui control, ANPC sesiza că a decoperit în judeţul Ilfov ape îmbuteliate având indicată ca sursă F1,F2,F3 Frăţeşti sub patru denumiri comerciale diferite.

"Din datele deţinute de ANPC reiese faptul că acviferul Frăţeşti este sursa pentru extragerea, îmbutelierea şi comercializarea mai multor sortimente de apă destinate consumului uman. Toate aceste ape de izvor declară pe etichetă aceeaşi sursă Frăţeşti, uneori chiar aceeaşi denumire de foraj F1", se precizează într-un comunicat al ANPC din 9 iulie 2014, în urma unor controale din perioada 26 mai - 18 iunie 2014.

Conform Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, „stratele de Frăţeşti” este denumirea dată unui orizont de pietrişuri şi nisipuri.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor consideră că Frăţeşti este denumirea unui acvifer de adâncime şi de mare extindere, cu o suprafaţă de circa 6.500 de kilometri pătraţi.

"Lipsa unui cadru legal care sa asigure înregistrarea şi supravegherea regimului apelor de izvor a condus la înscrierea pe etichete, de către mai mulţi operatori economici, drept sursă, a denumirii unui strat acvifer foarte întins, poziţionat practic sub o mare parte din Câmpia Română, aceasta neconstituind o indicaţie în spiritul prevederilor HG nr. 1020/2005", a concluzionat ANPC, în urma controalelor din 2014.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor susţin că, din această cauză, s-a ajuns ca ape de izvor cu diferite denumiri comerciale să aibă indicată aceeaşi sursă, "fapt ce contravine prevederilor legale".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.