Grupul aerospaţial Airbus a anunţat joi o nouă reducere a producţiei de avioane A350, pe fondul pierderilor trimestriale peste aşteptări provocate de pandemia globală. Compania a încheiat tot joi un acord de investiţii cu guvernul spaniol, în schimbul păstrării locurilor de muncă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Airbus au închis joi în urcare cu aproape 2%, compania anunţând că speră să evite consumarea de numerar în semestrul al doilea, după ieiri de capital de 4,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, din cauza scăderii livrărilor de avioane.

”Considerăm că va fi o redresare lungă şi lentă”, a declarat directorul general Guillaume Faury, adăugând că traficul aerian crete, dar mai lent decât se aştepta anterior.

Criza a afectat în mod special cererea pentru avioanele mari, destinate curselor pe distanţe lungi, care se va redresa cel mai lent după revenirea cererii la niveluri normale, aşteptată de Airbus să aibă loc până în 2023-2025.

Airbus a anunţat că a redus producţia de avioane A350 la cinci aparate pe lună, după ce o redusese de la 9,5 la 6 în aprilie.

Măsura a fost anunţată la o zi după ce compania americană Boeing a anunţat noi reduceri ale producţiei de avioane 787 şi 777, care concurează cu A350, pe piaţa avioanelor destinate curselor pe distanţe lungi.

Airbus aplică un plan de desfiinţare a 15.000 de locuri de muncă la nivel global, reprezentând 11% din forţa sa de muncă, pentru a face faţă crizei care va reduce producţia cu 40% în următorii doi ani, comparativ cu nivelul nterior crizei.

Tot joi, guvernul spaniol şi Airbus au convenit măsuri pentru susţinerea sectorului aerospaţial şi reducerea la minimum a locurilor de muncă pierdute, în urma unei întâlniri între premierul Pedro Sanchez şi directorul general al grupului, Guillaume Faury.

“Ambele părţi consideră esenţial să promoveze o serie de iniţiative pentru întărirea întregului sector din Spania şi industriile auxiliare ale acestuia”, au anunţat Airbus şi guvernul, într-un comunicat comun.

Afectat de impactul pandemiei de Covid-19, grupul Airbus, la care guvernul spaniol deţine o participaţie de 4%, a anunţat că va concedia circa 900 de muncitori din Spania, în cadrul restructurării a 15.000 de locuri de muncă la nivel mondial, provocând proteste de amploare în faţa fabricilor.

În cadrul măsurilor se află un plan de investiţii de 185 de milioane de euro care va fi finanţat de fondul de redresare al Uniunii Europene şi un angajament din partea Spaniei pentru a comanda mai multe avioane militare.

Spain va susţine totodată Airbus în negocieri pentru a convinge Statele Unite să ridice sancţiunile impuse companiei.

În schimb, Airbus va reduce numărul locurilor de muncă pe care le va desfiinţa în Spania şi va găsi soluţii pentru fabricile cu activitate scăzută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.