Institutul Cultural Român (ICR) va organiza, de Ziua Europei, atât în România şi Republica Moldova, cât şi prin reprezentanţele sale şi clusterele EUNIC din străinătate, activităţi culturale care subliniază importanţa cooperării şi înţelegerii reciproce, invitând publicul internaţional să participe activ la expoziţii, concerte şi proiecte educaţionale. Astfel, ICR continuă să fie un catalizator important în promovarea culturii româneşti în context european şi mondial, consolidând rolul său de ambasador al valorilor culturale europene pe plan internaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, EUNIC Romania şi UCIN - Uniunea Cineaştilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene deschide cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Filmului European din România în 8 mai, la Sala Luceafărul din Bucureşti. Sub motto-ul FFE2025: Cultura uneşte!, peste 40 de lungmetraje selectate de directorul artistic al FFE Cătălin Olaru vor fi proiectate în perioada 8 mai - 1 iunie în capitală şi la Botoşani, Braşov, Chitila, Deva, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara. Ambasadoarea FFE 2025 este cineasta Ioana Mischie, artistă inovatoare, care a conceput şi realizat ca trailer al acestei ediţii un film-manifest: „Rectangular Sun”.Programul complet este publicat pe www.ffe.ro.

În 9 mai, la ora 18.30, are loc un eveniment special cu traducătorii Jan Willem Bos (Olanda) şi Steinar Lone (Norvegia), la Cărtureşti Verona din Bucureşti. Din rolul de moderator, poetul, prozatorul, eseistul şi traducătorul Radu Vancu abordează provocările profesiei de traducător. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook. Atât Jan Willem Bos cât şi Steinar Lone sunt câştigători ai burselor acordate de ICR prin Programul de burse pentru „Traducători Profesionişti”, iar traducerile celor doi au fost distinse cu importante premii de specialitate şi au contribuit la recunoaşterea internaţională de care se bucură literatura română. Participanţii sunt invitaţi să se alăture unei conversaţii despre frumuseţea şi provocările meseriei de traducător din limba română, despre colaborarea cu scriitori şi editori din România, dar şi despre prietenia care îi leagă pe cei doi invitaţi încă din perioada în care studiau româna în Bucureştiul comunist.

În Republica Moldova, la 9 mai, European Union Youth Orchestra susţine un concert la Castelul Mimi, sub bagheta dirijorului Jakub Przybycień, cu lucrări de Enescu, Beethoven şi Bartók în repertoriu. Evenimentul este organizat de ICR, cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova şi al Fundaţiei Constantin Mimi, şi subliniază angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova. Prezenţa Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene în Republica Moldova reprezintă un simbol puternic al solidarităţii europene, într-un moment de reafirmare a valorilor comune, în contextul geopolitic actual marcat de consecinţele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
ICR Beijing organizează o serie de trei evenimente ale Teatrului Muzical Ambasadorii din Bucureşti la Beijing şi Yangzhou : „De Ziua Europei, omagiindu-l pe George Enescu”, marcând totodată 70 de ani de la dispariţia marelui compozitor.

ICR Madrid participă, în 9 mai, la expoziţia de ilustraţie „Europa Ilustra”, organizată de EUNIC Madrid. Invitata reprezentanţei este ilustratoarea Diana Tivu, care va expune din volumul „Căruţa-căsuţa”, apărut la editura ACS Art Consservation Support în 2023. De asemenea, ICR Madrid şi Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţele Documentării de la Universitatea Complutense din Madrid şi cu Departamentul de Biblioteconomie şi documentare al UCM, organizează, pe 8 mai, a V-a ediţie a Colocviului hispano-român de cultură şi documentare, cu tema „Memoria ca sursă de documentare”, găzduit în Sala de conferinte a Facultăţii de Ştiinţele Documentării. Scriitoarea Ana Blandiana, invitată de onoare, a deschis lucrările colocviului cu discursul inaugural despre „Memoria ca formă de justiţie”.

ICR Stockholm împreună cu Ambasada României în Regatul Suediei şi Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, participă, în 9 mai, la manifestările dedicate Zilei Europei la Stockholm, un festival deschis publicului în parcul Kungsträdgården, unde va fi organizat un „sat european”, alcătuit din standurile de ţară ale statelor membre UE şi ale statelor candidate. În cadrul manifestării, Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara prezintă, alături de obiecte artizanale şi tradiţionale din zona Banatului, produse culinare, materiale de promovare despre patrimoniul cultural şi turismul zonei Banatului.

ICR Tokyo, prin clusterul EUNIC Japan şi în colaborare cu Ambasada României în Japonia, sprijină participarea la EU Film Days 2025 - Animation Film Festival cu trei producţii cinematografice de animaţie din România: „The Island” (regia: Anca Damian) şi scurtmetrajele „ABIFF” (regia: Valentin Urziceanu) şi „Outdoors in Isolation” (regia: Matei Branea). Festivalul debutează, pe 9 mai, la Osaka, şi se desfăşoară sub egida EU Delegation to Japan, în contextul World Expo 2025 Osaka. Proiecţiile au loc în cadrul pavilionului „House of Europe”, urmând să fie itinerate la Kyoto, Tokyo, Nagoya şi Fukuoka.

Delegaţia Uniunii Europene, în parteneriat cu ICR Tokyo, organizează, în 9 mai, lansarea proiectului cultural „A fost odată ca niciodată în Europa” – o colecţie de 27 de basme europene, printre care basmul Harap Alb de Ion Creangă. Proiectul este realizat în parteneriat cu statele membre şi face parte din agenda culturală a Delegaţiei UE pentru World Expo 2025 Osaka. Colecţia reuneşte basme din întreaga Europă traduse pentru prima dată în limba japoneză şi ilustrate de şapte artişti japonezi de renume, printre care şi Higuchi Yuko. Pentru acest proiect, Delegaţia Uniunii Europene a pregătit 2.500 de exemplare gratuite ale colecţiei în limba japoneză, care vor fi distribuite atât de Ziua Europei, cât şi la Pavilionul Delegaţiei UE din cadrul expoziţiei mondiale Osaka 2025. Ulterior, volumul va fi utilizat ca suport educaţional pentru promovarea lecturii şi pentru familiarizarea tinerilor din Japonia cu diversitatea folclorului european.

ICR Viena găzduieşte, în 9 mai, prezentarea cărţii „Călătorie în miezul vieţii: portrete, comunităţi, istorii, poveşti dintr-o lume în mişcare” a jurnalistei Ruxandra Hurezean, specializată în reportajul social. Autoarea a cinci volume de reportaje, memorialistică şi proză scurtă, a condus redacţii şi a contribuit la înfiinţarea de publicaţii. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Editura Humanitas, include prezentarea de reportaje realizate în Austria pentru acest volum traduse în germană de Aura Okur şi lectura unor fragmente din carte. Ruxandra Hurezean intră în dialog cu invitaţi speciali: Livia Conceição (profesoară şi scriitoare), Vidoje Njagojeciv (scriitor şi publicist) şi părintele Nicolae Dura (vicarul Comunităţii Ortodoxe Române din Austria). Asociaţia VIENNA goes EUROPE va organiza, şi anul acesta, un târg european în aer liber, pe 10 mai, în zona Mariahilferstraße, cea mai mare şi animată arteră pietonală şi comercială din Viena. ICR Viena şi Ambasada României în Republica Austria se alătură membrilor EUNIC Austria, organizând standul României şi un moment muzical susţinut de Corul de copii „Heruvimii” din Viena, sub îndrumarea diaconului prof. dr. Theodore Coresi. Vizitatorii vor putea descoperi atracţiile turistice ale României, tradiţii şi obiceiuri, precum şi contribuţia culturală a ţării noastre la diversitatea europeană. Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la semnarea Declaraţiei Schuman, Ambasada României va organiza un concurs adresat copiilor cu vârste între 6 şi 14 ani, invitaţi să creeze desene şi picturi ce ilustrează tema „Cum îţi imaginezi tu Europa? Ce înseamnă Europa pentru tine?”.

ICR Budapesta va participa, în 11 mai, cu un stand propriu, la festivalul #EuropeDay din Piaţa Libertăţii, unde va promova agenda culturală a reprezentanţei şi va disemina materiale de prezentare ale patrimoniului cultural, turistic şi gastronomic al României, prin intermediul hărţilor, pliantelor, flyerelor şi broşurilor puse la dispoziţie de către Consiliile Judeţene din Cluj, Mureş, Arad, Suceava şi Caraş-Severin. Programul se va deschide cu maratonul „21 de ani – 21 de km”, organizat pentru marcarea a 21 de ani de la aderarea Ungariei la Uniunea Europeană.

Ambasada României în Canada şi ICR, în parteneriat cu organizatorii - Delegaţia UE în Canada şi EUNIC Canada, invită publicul la filmul Bilet de iertare, regizat de Alina Şerban, în programul EU Short Film Festival, care va avea loc în perioada 28-31 mai la Cinema du Musée din Montreal, după ediţia EUSFF desfăşurată la Ottawa Arts Court Theatre pe 3-4 mai 2025.

Membrii EUNIC Marsilia - Institutul Cultural Italian, Institutul Goethe, Consulatul General al României la Marsilia în colaborare cu Institutul Cultural Român, Consulatele generale europene şi Reprezentanţele Parlamentului european şi Comisiei europene organizează proiecţia filmului R.M.N. regizat de Cristian Mungiu, la Institutul Cultural Italian, în data de 14 mai, urmat de o dezbatere cu participarea unor experţi europeni. În acest cadru european, audienţa va fi formată din oameni de cultură, artişti, profesori, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei locale, comunităţii române şi mediului asociativ din Franţa, precum şi membri ai Corpului consular din sudul Franţei.

ICR Chişinău va participa la seria de manifestări organizate de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, cu prilejul Zilei Europei, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Consulatele Generale ale României la Bălţi şi la Cahul: în perioada 15 - 20 mai, vor avea loc proiecţii cu filme româneşti în cadrul Festivalului de Film şi Cultură Europeană. Programul cuprinde filmele Clara (regia Sabin Dorohoi, 2023), Mai departe (regia Tedy Necula, 2023) şi Secretul insulei PIN-UP (regia Alecs Năstoiu, 2024), găzduite de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Casa de Cultură din oraşul Căuşeni şi Universitatea de Stat „B.P. Haşdeu” din Cahul.

Pentru a marca Ziua Europei, ICR Tel Aviv a participat, alături de Delegaţia Uniunii Europene în Israel şi ţările membre, la un eveniment organizat pe 6 mai, în Amfiteatrul Wohl din parcul HaYarkon, Tel Aviv. Programul a inclus un concert susţinut de Netta Barzilai, câştigătoarea Eurovision 2018, iar România şi celelalte state membre UE au fost prezente cu standuri informative. Evenimentul, susţinut de Delegaţia UE şi ambasadele statelor membre, a găzduit 1.000 de persoane, dintre care 800 din publicul larg şi 200 de invitaţi oficiali: diplomaţi, reprezentanţi guvernamentali şi personalităţi culturale din Israel. Pe 8 mai, ICR Tel Aviv a participat la European Market, eveniment organizat de Centrul pentru Studii Germane şi Europene din cadrul Universităţii din Haifa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.