Un judecător federal a constatat vineri că Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a efectuat arestări în timpul unor razii privind imigraţia în Los Angeles fără existenţa unei cauze probabile şi a ordonat departamentului să înceteze reţinerea persoanelor exclusiv pe baza rasei, limbii vorbite sau ocupaţiei acestora, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătoarea districtuală americană Maame Ewusi-Mensah Frimpong, numită în funcţie de fostul preşedinte Joe Biden, a dispus ca DHS să elaboreze îndrumări pentru agenţii săi în vederea stabilirii existenţei unei „suspiciuni rezonabile” care să nu se bazeze pe: rasa sau etnia aparentă a unei persoane, limba pe care o vorbeşte sau accentul, „prezenţa într-o anumită locaţie” (cum ar fi o staţie de autobuz), ori ocupaţia persoanei.

Decizia de vineri vine în urma unei plângeri formulate săptămâna trecută de ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile) din California de Sud împotriva administraţiei Trump, în numele a cinci persoane şi organizaţii care apără drepturile imigranţilor, susţinând că DHS — care supervizează şi Serviciul pentru Imigraţie şi Vamă (ICE) — a efectuat arestări neconstituţionale.

În decizia sa, Frimpong a afirmat că administraţia „nu a reuşit” să ofere informaţii privind baza legală pentru aceste arestări.

„Prin urmare, instanţa concluzionează că reclamanţii au demonstrat în mod suficient, în această etapă, o probabilitate de succes în ceea ce priveşte întrebarea dacă opririle şi arestările în cauză s-au bazat exclusiv pe factorii enumeraţi”, a scris judecătoarea Frimpong.

Totodată, ea a ordonat DHS să păstreze şi să furnizeze documentele legate de arestări avocatului părţilor reclamante.

CNN a contactat DHS pentru un punct de vedere.

ACLU din California de Sud a adoptat un ton optimist vineri, după pronunţarea hotărârii, declarând într-un comunicat: „Sperăm că decizia de astăzi va reprezenta un pas spre responsabilizarea guvernului federal pentru ilegalităţile flagrante la care am fost cu toţii martori.”

„Indiferent de culoarea pielii, de limba pe care o vorbesc sau de locul unde lucrează, tuturor le sunt garantate drepturi constituţionale care îi protejează de opriri ilegale”, a declarat Mohammad Tajsar, avocat principal al ACLU din California de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.