„Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit la Paris, a decis să retragă trei bunuri din Madagascar, Egipt şi Libia de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol”, a anunţat UNESCO pe LinkedIn, în timp ce cea de-a 47-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, alcătuit din 21 de state alese dintre cei 195 de membri ai Convenţiei, continuă până la 16 iulie la Place Fontenoy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Aceste eliminări sunt rezultatul eforturilor ample depuse de statele părţi, cu sprijinul UNESCO, pentru a reduce semnificativ ameninţările la adresa acestor situri”, a declarat agenţia ONU într-un comunicat de presă.

„Pădurile tropicale din Atsinanana” (Madagascar) sunt în afara pericolului

Situl a fost adăugat pe Lista patrimoniului mondial în 2007 şi plasat pe Lista patrimoniului mondial în pericol în 2010. „Atsinanana”, care înseamnă Est în Madagascar, este un grup de zone protejate situate în estul ţării. Mai exact, şase zone protejate. Acestea sunt bijuterii ale biodiversităţii cu o rată excepţională de endemism. Astăzi, dacă vorbim despre Madagascar ca despre un far al biodiversităţii mondiale, este în parte datorită acestor păduri tropicale Atsinanana", a explicat Max Andonirina Fontaine, ministrul malgaş al Mediului şi Dezvoltării Durabile, într-un interviu acordat agenţiei Ecofin. Ameninţarea provenea din traficul de resurse naturale, „traficul de lemn preţios, braconajul lemnului şi al ţestoaselor, precum şi o rată foarte ridicată a defrişărilor”.

Consolidarea resurselor tehnologice - „drone specializate”, „kituri Starlink” -, formarea a peste 250 de persoane în 2024 pentru a le utiliza şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiilor de pe aceste situri pentru a reduce presiunea antropică au condus la acest rezultat. UNESCO subliniază că „63% din suprafeţele de pădure pierdute au fost refăcute, tăierile ilegale şi traficul de lemn preţios au fost reduse, iar semnele de braconaj privind lemnul au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani”.

Abu Mena (Egipt) nu se va prăbuşi

Vechiul oraş creştin, construit pe mormântul martirului Menas din Alexandria, la 45 km sud-vest de oraşul cu acelaşi nume, a fost inclus pe Lista patrimoniului mondial în 1979 „ca exemplu remarcabil de loc de pelerinaj”. În 2001, a fost adăugat pe lista celor pe cale de dispariţie „din cauza îngrijorărilor legate de creşterea alarmantă a nivelului pânzei freatice, cauzată de metodele de irigare utilizate de fermele din jur, şi de prăbuşirea mai multor structuri suprapuse”, potrivit organizaţiei ONU.

Douăzeci de ani mai târziu, eforturile de inginerie şi „un proiect de alimentare cu energie solară a sistemului de drenaj” au redus nivelul pânzei freatice şi au stabilizat ruinele. Din 2024, un plan de conservare a implicat comunităţile locale.

Ghadames (Libia) nu va fi distrus de foc sau de apă

Situat la 650 km de Tripoli, „perla deşertului” libian, unul dintre cele mai vechi şi mai ilustre oraşe din Sahara, figurează pe Lista patrimoniului mondial din 1986. Centru paşnic al comerţului cu caravane între Africa şi bazinul mediteranean, situl se afla pe Lista în pericol din 2016, victimă a conflictelor armate, a incendiilor şi a ploilor torenţiale. În ciuda incertitudinilor, lucrările de restaurare a clădirilor istorice, a canalizărilor şi a infrastructurii tradiţionale sub conducerea autorităţilor locale îl protejează în continuare.

Această decizie a fost luată în cadrul celei de-a 47-a sesiuni a Comitetului UNESCO. Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a vorbit despre un „efort colectiv” şi despre „o atenţie specială acordată Africii”, pentru a forma, înscrie şi mai ales conserva. Până la urmă, nicio ţară nu este obligată să urmeze recomandările UNESCO, care are doar un rol diplomatic de jucat. Includerea pe lista patrimoniului în pericol nu obligă o ţară să ia măsuri pentru salvarea acestuia. Realizarea acestora este un semn puternic al dorinţei lor de a-şi marca identitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.