Sindicatele Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Senatul României trag un semnal de alarmă asupra nivelurilor „alarmante de radiaţii electromagnetice generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului” şi susţin că sporul salarial pe care-l primesc în acest sens nu este „un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câştigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic”. În acest context, sindicaliştii cer demontarea imediată a tuturor antenelor de comunicaţii şi a echipamentelor menţionate, iar până la eliminarea tuturor surselor de risc, menţinerea integrală a sporului pentru condiţii vătămătoare, în forma anterioară Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2025.
„În faţa cinismului birocratic şi a deciziilor guvernamentale lipsite de fundament real, Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari (SFPPSR), Sindicatul Personalului Contractual (SPCSR) şi Sindicatul Şoferilor din Senat trag un semnal de alarmă:: sănătatea angajaţilor nu este negociabilă! Ni se spune că sporul nostru este un "moft bugetar". Dar, cum poate fi un moft lupta pentru a ne proteja sănătatea? Acest spor nu este un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câştigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic, care a confirmat niveluri alarmante de radiaţii electromagnetice, mult peste limita maximă admisă, generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor.
Potrivit sindicaliştilor, „nu este vorba doar de teorii sau speculaţii”, iar munca zilnică în apropierea acestor echipamente a fost asociată cu numeroase cazuri de cancer în rândul angajaţilor, unele cu final tragic.
„Există risc direct pentru sănătatea angajaţilor. Nu suntem singuri în această afirmaţie. Raportul oficial emis de INCDPM „Alexandru Darabont” atestă prezenţa constantă a cinci factori de risc profesional. Mai mult, Raportul de încercare nr. 1099/10.11.2023, emis de INCDPM „Alexandru Darabont” – Bucureşti, identifică aceşti factori de risc prezenţi în clădire şi evidenţiază necesitatea acordării sporului pentru condiţii vătămătoare”, explică sindicaliştii.
Aceştia completează că în cazul angajaţilor Senatului este vorba despre „o expunere continuă, nu ocazională”.
„Acestea nu sunt incidente izolate. Antenele operaţionale pe etajele 9-10 şi pe terasă, cât şi echipamentele tehnice de securitate, funcţionează permanent, rezultând o expunere constantă la niveluri ridicate de radiaţii ionizante şi neionizante, provenite de la echipamente militare, informative şi comerciale”, subliniază sindicaliştii.
Ei mai spun că, potrivit prevederilor legale, angajatorul are obligaţia de a asigura condiţii de muncă sigure, iar sindicatele trebuie consultate înainte de orice modificare ce afectează condiţiile de muncă.
„Senatul, în calitatea sa de instituţie fundamentală, trebuie să asigure transparenţă, consultare şi soluţii reale pentru personalul său”, afirmă sursa citată.
Sindicaliştii cer „ferm” demontarea imediată a tuturor antenelor de comunicaţii şi a echipamentelor care generează câmpuri electromagnetice şi radiaţii, amplasate pe clădirea Parlamentului, considerând că acesta este singurul mod de a elimina sursa riscului la care sunt expuşi zilnic.
„Alternativ, dacă eliminarea acestor echipamente nu este posibilă, atunci plafonarea nivelului de emisii de unde electromagnetice echivalent la suma de 300 lei brut! Până la eliminarea tuturor surselor de risc, solicităm menţinerea integrală a sporului pentru condiţii vătămătoare, în forma avută anterior Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2025. Sănătatea angajaţilor Senatului nu este negociabilă! Nu vom tolera indiferenţa autorităţilor faţă de sănătatea şi demnitatea angajaţilor”, se arată în comunicatul citat.
Sindialiştii fac apel la „responsabilitate instituţională pentru viaţa angajaţilor” şi „transparenţă în luarea deciziilor” care privesc sănătatea lor şi buna funcţionare a Senatului României.
„Cerem responsabilitate, transparenţă şi măsuri reale, nu soluţii de faţadă şi de marketing politic! Dorim să subliniem faptul că impactul bugetar al aplicării măsurii de diminuare a sporului de condiţii vătămătoare este foarte mic în anul 2025, de doar 0,04% din PIB (cumulat cu reducerea sporului pentru cei care gestionează proiecte finanţate din fonduri europene), conform Opiniei Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare. Oare chiar nu se găseau alte surse de a finanţa deficitul? Pare clar o măsură populistă. Mediul privat ar trebui să ia în considerare că orice diminuare a veniturilor bugetarilor va avea un impact negativ şi asupra afacerilor”, încheie sindicaliştii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.