Un medic primar din Bucureşti este urmărit penal pentru luare de mită şi fals intelectual, fiind acuzat că vara trecută a emis nejustificat patru certificate de concediu medical pentru o persoană, atestând în mod nereal că ar avea afecţiuni medicale. Potrivit anchetatorilor, pentru a crea aparenţa acordării de asistenţă medicală, medicul specialist în ortopedie-traumatologie parcurgea anumite proceduri cum ar fi investigatii imagistice sau imobilizare ortopedică. În schimbul acestor concedii medicale fictive, medicul ar fi primit de la persoana respectivă sume de bani cuprinse între 200 şi 400 lei. Inculpatul a fost prins în flagrant când primea alţi 300 de lei de la aceeaşi persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Public, în 10 iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală împotriva unui bărbat în vârstă de 55 de
ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual. 

Procurorii au stabilit, în urma probelor administrate, că în perioada iunie–iulie 2024, bărbatul, în calitate de medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Sanador – Clinica Sanador Buzeşti, a emis patru certificate de concediu medical pentru o persoană, atestând în mod nereal existenţa unor afecţiuni medicale şi acordând, astfel, nejustificat, zile de concediu medical.

Anchetatorii precizează că, pentru a crea aparenţa acordării asistentei medicale, medicul parcurgea anumite proceduri precum efectuarea de investigatii imagistice sau aplicarea unor mijloace de imobilizare ortopedică. În schimbul emiterii concediilor medicale fictive, inculpatul a primit de la această persoană sume de bani cuprinse între 200 şi 400 lei, afirmă anchetatorii.

La data de 10 iulie, în timp ce se afla în Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, ortopedul a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 300 lei de la aceeaşi persoană, imediat după emiterea unui nou certificat de concediu medical în care menţiona afecţiuni medicale inexistente.

Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar vineri acesta a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a exercita profesia.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Vătămări şi Ucideri din Culpă.

La sfârşitul lunii iunie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, anunţa că a trimis în teritoriu Corpul de Control al ministerului, împreună cu Corpul de Control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru „o acţiune comună de verficare în detaliu” în privinţa acordării unor concedii medicale fictive.

„Nu este normal şi este complet imoral ca un sistem întreg să ia din banii dedicaţi spitalelor, din tratamentele bolnavilor şi să finanţeze vacanţele unor angajaţi care beneficiază nejustificat de concedii medicale fictive. O spun clar şi ferm: toleranţă zero pentru fraudarea concediilor medicale!”, afirma Alexandru Rogobete.

Într-o postare pe Facebook, ministrul prezenta un grafic în care apăreau eliberate, „într-un mod suspect”, în lunile aprilie şi mai, cu ocazia minivacaneţor de 1 Mai şi de Paşti, „sute de mii de concedii medicale”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pe cifrele din anul 2024, erau aproximativ un milion de concedii medicale eliberate, „în condiţii care par suspecte”. „Vorbim despre aproape o treime din toate concediile medicale eliberate. Verificăm temeinic şi acţionăm”, avertiza Rogobete, făcând un „apel ferm” către personalul medical să nu elibereze concedii medicale fără temei medical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.