Licitaţia colecţiei de artă a actorului Gérard Depardieu, încheiată în seara zilei de miercuri, la Paris, a ajuns la patru milioane de euro, a anunţat casa Ader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În faţa unei săli arhipline”, „peste 95% din loturi au fost vândute”, a precizat casa de licitaţii într-un comunicat. Actorul, care nu a fost prezent în momentul vânzării, „a preferat să nu se despartă de magistralul bronz realizat de Germaine Richier”, a precizat Ader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Drouot (@drouot_paris)

Potrivit casei de licitaţii, actorul în vârstă de 74 de ani a decis să vândă peste 250 de lucrări ale unor maeştri ai secolului XX, precum Calder şi Rodin, artistul pe care l-a interpretat în filme alături de Isabelle Adjani la sfârşitul anilor 1980. Vânzarea a fost evaluată la peste 3 milioane de euro.

Marţi, în prima zi a vânzării, un bronz cu patină neagră de Auguste Rodin, „Paolo et Francesca”, realizat într-o ediţie de 12 exemplare, s-a vândut cu 83 200 de euro (inclusiv costurile), peste estimarea maximă. O sculptură din 1922 a lui Zadkine, „Femme agenouillée”, a fost adjudecată, după o licitaţie animată, la 104.960 de euro (inclusiv taxele) (estimare ridicată: 80.000 de euro). O guaşă şi cerneală de Alexander Calder, „Sun Shine” (1974), a fost adjudecată la 92.160 de euro, inclusiv taxe, depăşind estimarea.

Pe parcursul celor trei zile de vizionare publică, câteva mii de persoane s-au adunat în cele trei camere de la Hôtel Drouot, care au fost necesare pentru a prezenta toate loturile care au decorat vila pariziană a actorului. „Această colecţie este o mare surpriză, având în vedere importanţa operelor adunate de Gérard Depardieu de-a lungul a mai bine de patruzeci de ani. El a colecţionat opere foarte fine, dezvăluind adesea o faţetă cu totul nouă a actorului”, a declarat pentru AFP David Nordmann, comisar la Ader.

Gérard Depardieu, o icoană a cinematografiei, este pus sub acuzare din 2021, fiind suspectat de viol şi agresiune sexuală asupra actriţei Charlotte Arnould. În mai, actorului i s-a interzis din acest motiv să promoveze filmul Umami, iar mai multe reprezentaţii ale spectacolului său cântat despre Barbara au fost perturbate de militante feministe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.