Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2018, care va avea loc în perioada 22-31 august în Bucureşti, la ARCUB-Gabroveni, va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franţa, Israel, Polonia şi Portugalia, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul va participa la spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, workshop-uri, conferinţe, lansări de carte.

Anul acesta festivalul anunţă două noutăţi importante: crearea a două secţiuni - dans şi performance - şi invitarea unor producţii independente din afara Bucureştiului.

"Intrăm într-un nou deceniu. Undercloud a crescut firesc, organic şi a ajuns după 11 ani un reper al mişcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune şi a ajuns să fie un eveniment aşteptat toată vara. Secţiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferenţă artistică", a declarat Chris Simion-Mercurian, fondatoarea Festivalului.

Printre spectacolele de dans de anul acesta se numără şi două producţii din Israel: "The Third Dance", un show care pune în lumină romantismul şi toate clişeele acestuia şi "Territorial Opera", conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promiţătoare tânără coregrafă.

Pe de altă parte, secţiunea performance include spectacole precum: "Homo Love", "Nok !Nok!" şi "Institute of Change".

O altă noutate pe care o aduce această ediţie este selecţia unor spectacole independente din afara Bucureştiului. Este vorba de "Complet alb" (Iaşi), "În umbra marelui plan" (Cluj) şi "MaRo" (Târgu Mureş).

Dintre categoriile deja consacrate iese în evidenţă secţiunea de spectacole internaţionale. La această ediţie festivalul şi-a îndreptat atenţia către artiştii români care fac performanţă în străinătate.

"Am continuat tradiţia din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitaţi internaţionali şi spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiştii români care au succes în afara ţării şi care sunt mai puţin cunoscuţi aici", a declarat Carla-Maria Teaha, directorul executiv al festivalului.

Astfel, Undercloud se va deschide cu "The Fever" (22 şi 23 august), o producţie franceză care o readuce acasă pe actriţa Simona Măicănescu. Un spectacol monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparţine lui Wallace Shawn, celebru actor şi scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen.

O altă producţie care pune în evidenţă contribuţia unui român la un spectacol internaţional este "Stretto" (22 august). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul şi coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia.

Pe 24 august veţi putea urmări performance-ul londonez "Victory Over The Sun", bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

Din seria spectacolelor-lectură fac parte "Orbi" (de Petronela Rotaru) şi "mai drăguţ decât dostoievski", de Nora Iuga şi Angela Baciu, dramatizate de Chris Simion-Mercurian.

De asemenea, profesioniştii din industria artelor spectacolului vor putea interacţiona cu artiştii străini prin două workshop-uri: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia şi regizorul chinez Tang Shu-Wing,  denumit şi "Achimistul teatrului minimalist".

Biletele pot fi achiziţionate online prin mystage sau eventbook.

Undercloud a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Undercloud este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (Str. Lipscani nr. 84 - 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.