Un medalion ornat cu 20 de diamante oferit de Ludovic XIV unui corsar din Saint-Malo după ce a preluat un vas de război englez a fost vândut la licitaţie pentru 500.000 de euro, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumpărătorul, prezent în sală, este un industriaş breton, născut în Saint-Malo, care şi-a dorit ca preţioasa bijuterie să rămână în oraşul său.

Alain Porée a fost recompensat de Regele Soare în 1696 pentru serviciile aduse în războiul împotriva englezilor. 

Obiectul cu efigia regelui a fost conservat de descendenţii săi mai mult de 300 de ani.

Spre deosebire de piraţi, care jefuiau navele pentru propria bunăstare, corsarii respectau norme foarte precise ale Statului lor, care le permiteau să ducă războaie pe mare. Dotaţi cu o scrisoare semnată de rege, căpitanii erau acreditaţi să urmărească nave ale naţiunilor inamice şi să preia controlul încărcăturilor acestora.

Preţul de pornire pentru vânzarea medalionului a fost fixat la 50.000 de euro, însă cumpărătorii englezi şi americani au făcut ca acesta să crească rapid, licitând prin telefon şi online. Şi primăria Saint-Malo a licitat duminică, însă doar până la 80.000 de euro.

„Este un record mondial”, a declarat pentru AFP comisarul de licitaţie Aymeric Rouillac. Dintre cele 400 de medalioane oferite de Ludovic XIV, doar trei şi-au păstrat diamantele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.